Column Leo Fijen: Rafaël

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Wat doe je als je ineens te horen krijgt dat je ziek bent en niet meer beter kunt worden? Het overkomt Harrie Smeets, bisschop van Roermond, deze zomer. Na fysieke klachten volgt nader onderzoek en komt de schokkende diagnose: een hersentumor die vertraagd, maar niet meer genezen kan worden en die ervoor zorgt dat functies uitvallen. Daarom is de bisschop aangewezen op een rolstoel.

Zo tref ik hem aan, bijna drie jaar na zijn benoeming. Toen was er een jubelstemming in het bisdom en in katholiek Nederland. Nu is er schrik naast verslagenheid, want de bisschop is nog maar zestig jaar. Hij weet niet hoeveel tijd hem nog gegeven is. Maar hij koestert elke dag, hij is dankbaar voor alles wat het leven hem nog geeft. Daarom gaat hij graag nog één keer, met familie en bekenden, naar Lourdes. Om Maria te bedanken en om steun te vragen, zoals hij dat ook deed bij zijn bisschopswijding, op 8 december 2018, de feestdag van Maria Onbevlekt Ontvangenis.

Ik spreek hem voor zijn reis naar Lourdes, in de tuin van het bisschopshuis waar hij verzorgd wordt in een aangepaste woning. Maria kijkt op de achtergrond toe. Zijn beschermengel Rafaël is nooit ver weg, ook niet als Harrie Smeets hoort dat hij ongeneeslijk ziek is. Deze aartsengel komt maar één keer voor in de Bijbel. En dat verhaal wordt eens in de twee jaar gelezen. “Precies op het moment dat ik het slechte nieuws hoorde en mijn wereld op zijn kop stond, was er het Bijbelse verhaal dat Rafaël ervoor zorgt dat Tobias veilig thuis kan komen na een bijna onmogelijke opdracht”, vertelt Harrie Smeets die hier de kracht uit put dat ook hij veilig thuis zal komen. “Want in diezelfde Bijbel lees je ook dat God steeds iets nieuws begint. Bij Abraham en Sarah die een zoon krijgen als ze oud zijn en denken dat alles voorbij is. Bij Elisabeth die op hoge leeftijd moeder wordt van Johannes de Doper. Als wij denken dat het afgelopen is, begint God opnieuw”, zo leeft hij verder. In vertrouwen op God, als een voorbeeld van diep geloof voor ons allemaal.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 37. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum