Column Leo Fijen: Nieuw begin

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Op een vrijdagmiddag in de veertigdagentijd was ik op bezoek bij Alphons van der Voorn en luisterde naar zijn verhaal dat precies een jaar geleden zijn leven tot stilstand bracht. Nog steeds kan hij er niet over uit, deze Ridder van het Heilig Graf, deze parochiaan uit Odijk, deze echtgenoot en vader van drie kinderen en deze directievoorzitter van Donatus Verzekeringen. Want hij dacht dat hij net als zijn vader makkelijk de 90-plus zou halen. Maar precies een jaar geleden was alles anders, in de dagen voor de Goede Week. Een buikpijn die maar niet overging bleek na dagen van onzekerheid een gescheurde aorta te zijn, vanaf het hart tot onder in de buik. De pijn aldaar kostte hem bijna het leven en zette alles op zijn kop.

Op Palmzondag strompelde hij nog naar de kerk in Werkhoven om palmtakjes te halen voor vrienden en familie. Een dag later werd hij met loeiende sirene naar het ziekenhuis gereden voor een levensbedreigende operatie die de meesten niet overleven. Vijf minuten waren er om afscheid te nemen van vrouw en kinderen. En niemand wist hoe het af zou lopen en of hij ook niet hersenschade en andere complicaties zou ondervinden.

Negen uur verder was het half drie in de nacht en kreeg zijn vrouw het bevrijdende telefoontje: operatie geslaagd, maar toekomst nog ongewis. Alphons ging door het oog van de naald en vertelde zelf dat hij in de Goede Week zijn eigen Pasen had ervaren: opstaan uit de bijna niet te vermijden dood, blijven leven dankzij de zorgen van artsen met de prothese als vervanger van de aorta, weer mogen dromen van een nieuw begin en gedragen worden door de gebeden van velen en door de warmte van zijn gezin.

Hij zal nooit meer kunnen leven met dezelfde energie, voorzichtigheid blijft geboden met nog steeds een zwakke plek in de buik. Maar hij werkt weer, hij leeft weer, hij durft weer te dromen. Juist omdat hij als geen ander weet dat je niets te zeggen hebt over je eigen bestaan.

Het leven is je gegeven, een genade, voor iedere dag. En Pasen gebeurt onder ons, met mensen die we kennen en die op een vrijdagmiddag me vertellen: je kunt opstaan voor een nieuw begin, met dank aan God. Zalig Pasen

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 12/13. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum