Diederik Jekel: ‘Dingen uitleggen is wat ik het liefste doe’

In 'Jekels jacht' ontrafelt Diederik Jekel de levens van bekende Nederlandse wetenschappers. Zijn eigen bestaan staat steeds vaker in het teken van anderen helpen en de samenleving mooier maken. ‘Laten we wel wezen: het is een wonder waar we in rondlopen.'

Staan we daar genoeg bij stil?

“Misschien niet, en het is ook logisch dat we dat niet doen. Mensen zijn fenomenaal in het wennen aan dingen. We willen altijd meer. Zoals de Amerikaanse komiek Louis C.K. ooit zei: het ene moment zijn we verwonderd over het feit dat we wifi hebben in het vliegtuig, een paar minuten later ergeren we ons al aan de trage downloadsnelheid. Maar die drive naar ‘meer’ en ‘beter’ heeft ons ook veel gebracht.”

Noem eens een voorbeeld?

“Jan van der Heyden, een van de wetenschappers aan wie we in dit seizoen van Jekels jacht aandacht besteden, maakte in 1652 als jongen van vijftien de grote brand van Amsterdam mee. Toen hij iedereen met emmertjes water zag sjouwen, dacht hij: dit moet anders en beter. Twintig jaar later vond hij de brandweerslang uit, die tot op de dag van vandaag wereldwijd wordt gebruikt.”

In Jekels jacht ga je op zoek naar de mens achter de wetenschapper. Je bent nu bijna veertig, heb je een goed idee van wie je zelf bent?

“Op werkgebied wordt dat duidelijker. Ik merk dat ik het steeds fijner vind om mensen te helpen moeilijke kwesties te begrijpen. Op dit moment krijgen we veel grote uitdagingen in de schoot geworpen waar we nooit om hebben gevraagd. Denk aan de negatieve gevolgen van de stikstofcrisis, klimaatverandering of kunstmatige intelligentie. Die dingen gaan ons leven enorm beïnvloeden. Het is essentieel dat mensen begrijpen wat er gebeurt. De kans op succes is namelijk afhankelijk van of we het samen aanpakken of niet.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 17. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Marjolein de Jong