TV Toen: M*A*S*H

In de rubriek TV Toen biedt KRO Magazine wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze keer gaan we terug naar 1972, toen de wereld kennismaakte met comedyserie M*A*S*H.

Het is aan het doorzettingsvermogen van schrijver Richard Hooker te danken dat de tv-serie M*A*S*H uiteindelijk 251 afleveringen te zien was. Hij bezoekt 22 uitgevers, voordat iemand zijn boek MASH: A novel about three army doctors wil uitgeven. Het boek wordt verfilmd en omdat het decor toch al in de studio staat, besluit de studio een serie met dezelfde naam op te nemen. M*A*S*H speelt zich af in een veldhospitaal in de Koreaanse Oorlog in de jaren 50.

Geen vijand te zien

Op het openingsnummer ‘Suicide is painless’ vliegen helikopters over en rent verplegend personeel in paniek door het kampement. Hoewel de serie is gesitueerd in een buitenlandse oorlogssituatie, is er gek genoeg nooit een vijand te zien, komt de jungle niet in beeld en zijn de soldaten nooit zwaargewond. Personages Hawkeye en Trapper John (en later BJ) foeteren in de operatiekamer over de zinloosheid van oorlog. De onschuldige comedy – uitgezonden tijdens de Vietnamoorlog – uit vooral kritiek op oorlog. De slotaflevering in 1983 trekt een ongekend aantal van meer dan honderd miljoen Amerikaanse kijkers.

Terugzien?

De allereerste scène van M*A*S*H (de afkorting staat voor Mobile Army Surgical Hospital) terugkijken? Dat kan hieronder. De hulpdiensten zijn vrij en spelen een potje golf naast een mijnenveld. Wat er gebeurt wanneer daar een golfballetje terecht komt, laat zich raden.

 

Redactie: Roel van Bekkum