Weekend gemist: ‘De muur’

Er komt er zoveel moois op tv voorbij, dat het onmogelijk is om alles te zien. Daarom selecteren wij elke maandag voor u het mooiste programma uit het weekend. Deze week: 'De muur', waarin Menno Bentveld afreist naar Cuba.

Presentator Menno Bentveld is voor het programma De muur in de aflevering van 4 december naar Cuba afgereisd. Amerika verklaarde Cuba in 1902 formeel onafhankelijk, maar behield zijn invloed door de belangrijke marinebasis Guantanamo Bay te behouden en omheinen. Bentveld probeert bij het hek van de Amerikaanse legerbasis te komen. Onderweg spreekt hij met journalisten, historici en een oud-strijder van de revolutie om erachter te komen waarom er een hek is geplaatst. Wat heeft deze grenspost voor invloed gehad op hun leven?

Amerika versus Cuba

In de reis van Bentveld wordt duidelijk hoe de situatie op Cuba vroeger was en wat de invloed is van het hek. Door de oude zwart-witbeelden wordt u meegezogen in het verhaal van de Cubaanse revolutie en de verhouding tussen Amerika en Cuba.

Bentveld ontdekt dat de oude generatie Cubanen in de tijd van de onlangs overleden Fidel Castro is blijven steken. Een vriendschappelijke band met Amerika is vanuit hun optiek niet mogelijk. De nieuwe generatie wil meer welvaart en veel jonge mensen overwegen zelfs om de oversteek naar Amerika te maken. Ze willen een eigen auto en huis, iets dat in Cuba voor hen niet mogelijk is door de afgenomen welvaart door het Amerikaanse embargo.

Kijk hier de aflevering terug

Tekst: Fabiola Eekhout, beeld: Jasper Faber