DigiGids: Trapped & Katten

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 5:

Podcast: Muziek tot leven

Het NPO Radio 4-programma De ochtend van 4 staat dit jaar stil bij 75 jaar bevrijding. Voor veel componisten was de Tweede Wereldoorlog een zware tijd. Veel van hen waren Joods en mochten hun beroep niet uitoefenen. Sommige van hun niet-Joodse collega’s weigerden zich te conformeren aan de wensen van de Duitse bezetter. Velen stierven in de concentratiekampen. Het project Muziek tot leven laat in zeventien portretten de luisteraars alsnog kennismaken met de componisten en hun werk. Want ook dat is te horen in het programma, in recent uitgevoerde of opgenomen versies. De serie is beschikbaar als podcast, op NPORadio4.nl/podcasts.

 Het oeuvre van Willeke Alberti

Willeke Alberti krijgt deze week presentator Bert van Leeuwen op bezoek in De laatste 24 uur. De zangeres kijkt hierin terug op een mooi leven en een groot oeuvre. Willekes liedjes kwamen al eerder aan bod in het muziekprogramma Beste zangers. Daarin zongen collega’s als Jeroen van der Boom, OG3NE en René van Kooten nummers van de zangeres. Op Ibiza trakteerden ze Willeke op hun versies van de meezinger ‘De glimlach van een kind’, het nostalgische ‘Vrienden blijven doen we altijd’ en de kraker ‘Ome Jan’. Uiteraard breekt de klassieker ‘Spiegelbeeld’ uit 1963 ook niet. Bekijk het hier terug.

 Nieuw seizoen Trapped

Een nieuwe zaak voor Andri Olafsson in het tweede seizoen van Trapped. De woest bebaarde speurder krijgt een politiek gevoelige zaak op zijn bordje. Een man stort zich net buiten het IJslandse parlement op een minister en steekt zichzelf en haar in de brand. Zij overleeft het, hij niet. Maar wat is de reden van de aanval? Het spoor leidt naar een dorp in het ruige noorden van het land, waar de uitbreidingsplannen van een aluminiumsmelterij de gemoederen bezighouden én waar de dochter van de rechercheur woont. Het tweede seizoen van de politieserie staat nu op Netflix.

Kattenliefhebbers

In Cat stories verbaast een Spaanse documentairemaker zich over de band tussen de Nederlandse kattenbezitter en zijn huisdier. Nu zijn er ook heel wat markante katten in ons land. Neem nu de gestreepte kater die de ingang van het Hilversumse ziekenhuis als pleisterplaats heeft. Kim Brand maakte over hem in 2011 de korte documentaire Wat de kat ziet. Met het dier op de achtergrond vertellen mensen die het ziekenhuis in- en uitgaan over hun leven. Sommige mensen halen troost uit de aanwezigheid van de kater. “Als ik hem zie, gaat het weer goed met me”, zegt een vrouw. Hier te zien.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 5. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.