DigiGids: Sphinx en Oppenheimer

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar een mooie on-demand-aanvulling en podcast bij. Dit is de oogst van week 11:

Wat gebeurde met de mysterieuze Minke?

Diederik van Rooijen maakte eerder populaire tv-series als Penoza en De stamhouder. Voor Videoland schreef en regisseerde hij de nieuwe zesdelige thriller Sphinx. In deze mysterieuze reeks verdwijnt de veertienjarige Minke Moorman (Andrea Vass) zomaar spoorloos, om precies drie jaar later weer op te duiken. Haar ouders Lucas en Eva (Marcel Hensema en Rifka Lodeizen) zijn enorm opgelucht, maar merken ook dat Minke niet meer dezelfde is. Ze heeft een grote vleugeltatoeage op haar rug en lijkt nog steeds in de ban van haar ontvoerder. Lucas besluit te achterhalen wat er met zijn dochter is gebeurd. Vanaf 22 maart op Videoland.

Succesfilm Oppenheimer

In 2023 waren bioscoopbezoekers in de ban van Barbie en Oppenheimer, het was deze laatste film die tot nu toe alle prijsuitreikingen domineerde. Christopher Nolan maakte een indrukwekkende filmbiografie over J. Robert Oppenheimer, de vader van de Amerikaanse atoombom, en vond in Cillian Murphy de perfecte hoofdrolspeler. Naast de reusachtige prestatie van de natuurkundige toont de film Oppenheimers strijd tegen senator Strauss (Robert Downey Jr.), die hem verdenkt van communistische sympathieën. Het camerawerk van Hoyte van Hoytema zijn oogstrelend. Op 21 maart op SkyShowtime.

Beeldhouwer met een verhaal

Op de internationale dag tegen racisme reconstrueert de documentaire Kerwin (donderdag op NPO 3) de dood van Kerwin Duinmeijer. De vijftienjarige jongen werd in 1983 in Amsterdam vermoord en groeide uit tot een symbool tegen racistisch geweld. Ter nagedachtenis staat sinds 1984 in het Amsterdamse Vondelpark het beeld Mama Baranka, gemaakt door Nelson Carrilho. Close up maakte een portret van deze Nederlands-Antilliaanse beeldend kunstenaar. Via zijn werk vertelt Carrilho de verhalen van zwarte mensen en gaat hij op zoek naar verbinding en verzoening.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 11. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.