DigiGids: Songfestival-nostalgie en Vriend of vijand

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar een mooie on-demand-aanvulling en podcast bij. Dit is de oogst van week 19:

De nostalgie van het Songfestival

Het Eurovisie Songfestival (zaterdag 13 mei op NPO 1 om 21.00) was niet altijd het driedaagse spektakel dat pas diep in de nacht een winnaar oplevert. In de beginjaren was het hele festijn in anderhalf uur gepiept, al deden er toen wel veel minder landen mee. Op NPO Start zijn de eerdere Songfestivals te vinden die in Nederland werden georganiseerd. Heel nostalgisch is de editie uit 1958, een van de oudste uitzendingen op NPO Start, opgenomen in de AVRO-studio in Hilversum. Corry Brokken zong voor Nederland het liedje ‘Heel de wereld’.

Vriend of vijand

Sturen landen als Rusland, China en Iran studenten en wetenschappers naar Nederland om technologische geheimen te stelen? En kunnen Nederlandse universiteiten daar wat aan doen zonder dat alle studenten uit deze landen daarvan de dupe worden? Over dit onderwerp maakte wetenschapsjournalist Saar Slegers de vijfdelige podcastserie Vriend of vijand, die te horen is bij Argos. Welke landen liggen in Nederland onder het vergrootglas, hoe ernstig is de dreiging van spionage op de universiteiten en welke prijs betaalt Nederland voor het weren van wetenschappelijk talent uit het buitenland? Luister Vriend of vijand onder meer op www.nporadio1.nl

Thriller van Nederlandse bodem

Beste vriendinnen Bodil en Isabel zijn allebei getrouwd en houden er naast hun huwelijk een aantal affaires op na. Als een van hen van huis is voor een stiekeme ontmoeting, zorgt de ander voor een alibi. Die deal loopt mis wanneer Isabel het slachtoffer wordt van een gruwelijke misdaad. In de Nederlandse thriller Faithfully yours van André van Duren (De helleveeg, De bende van Oss) spelen Bracha van Doesburgh en Elise Schaap de twee vriendinnen. Andere rollen zijn er voor Nasrdin Dchar en Gijs Naber. De film trok in de bioscoop meer dan honderdduizend bezoekers en is vanaf 17 mei te zien op Netflix.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 19. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.