DigiGids: Schuldig en The queen’s gambit

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 48:

Onder de indruk van ‘Schuldig’

De nieuwe documentaireserie Klassen is van de hand van Ester Gould en Sarah Sylbing. Dat is een flinke aanbeveling, weten de kijkers die eerder al hun reeks Schuldig zagen. Hierin volgen ze bewoners van de Amsterdamse Vogelbuurt die worstelen met financiele problemen. “Het doel is om de betrokkenen een gezicht en een hart te geven”, legden ze destijds uit bij de start. Dat lukte bijzonder goed: kijkers waren onder de indruk, het programma won een Zilveren Nipkowschijf en mediavakblad Villamedia riep het duo uit tot journalist van het jaar 2016. Bekijk de reeks hier. Zie ook pagina 16 in de papieren gids.

Het meisje met het rode haar

Het is deze week 75 jaar geleden dat een van de grootste Nederlandse verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog haar laatste rustplaats kreeg. Hannie Schaft werd een halfjaar na het einde van de oorlog in bijzijn van koningin Wilhelmina herbegraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal in Overveen. Renée Soutendijk kroop voor Het meisje met het rode haar (1981) in de huid van de verzetsstrijder. De film laat zien hoe de jonge ex-rechtenstudente uiteindelijk uitgroeit tot een verzetsvrouw die niet schroomt om tegenstanders dood te schieten. De film is – tegen betaling – te zien bij Pathé Thuis.

Podcast: Virusfeiten

“In deze tijd waarin meningen soms belangrijker lijken dan feiten en nepnieuws overal op de loer ligt, is het goed om de feiten goed voor ogen te houden”, vindt Tijs van den Brink. De Op1-presentator is daarom een nieuwe podcast gestart waarin hij met experts de laatste ontwikkelingen over het coronavirus bespreekt. Aan het woord komen inmiddels bekende artsen en wetenschappers als hoogleraar intensivecaregeneeskunde Diederik Gommers en hoogleraar virologie Marion Koopmans. In de eerste aflevering spreken ze over de risico’s van overgewicht en de meting van virusdeeltjes in rioolwater. Virusfeiten is hier te beluisteren en de app NPO Luister.

De keerzijde van genialiteit

De negenjarige Beth Harmon lijkt in The queen’s gambit veroordeeld tot een leven in de marge. Haar moeder overlijdt bij een auto-ongeluk en Beth groeit daarom op in een weeshuis, waar ze kennismaakt met het schaakspel. Het meisje blijkt een uitzonderlijk talent te hebben voor de denksport, en later veegt ze als jonge vrouw haar tegenstanders – altijd mannen – met brille en finesse van het bord. Maar de genialiteit heeft een keerzijde voor Beth (Anya Taylor-Joy). Verslavingen en psychische problemen maken het leven van de jonge topsporter tot een hel. De achtdelige dramaserie is te zien op Netflix.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 48. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.