DigiGids: Spaanse spionne en een psychologische podcast

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 17:

Ontmoetingen met de koning

Of het nu fysiek is of via een scherm, koning Willem-Alexander reserveert elke verjaardag voor ontmoetingen met de Nederlanders. Maar ook de rest van het jaar zoekt hij zijn volk op, zo blijkt in De prins & ik. In deze documentaireserie vertellen gewone mensen en BN’ers over hun ervaringen met de huidige koning, zijn vader Claus en zijn grootvader Bernhard. Aan het woord komt bijvoorbeeld een veteraan over een kroonprinselijk bezoek aan de legerbasis in Srebrenica. Verder vertelt schaatser Gianni Romme over de Oranjehuldiging tijdens de Olympische Spelen van Nagano in 1998. Bekijk het hier. 

Kanshebbers Oscars te zien op Netflix

Lang was het taboe: Oscarnominaties voor films die niet in de bioscoop waren geweest. Door de pandemie kwamen er het afgelopen jaar amper grote producties op het grote doek, en dus kon de jury ditmaal niet om de titels heen die rechtstreeks naar Netflix, Apple+, Amazon Prime en Disney+ gingen. Kanshebbers zijn ditmaal Mank en Ma Rainey’s Black Bottom, beide op Netflix. De laatste is tevens de laatste film van Chadwick Boseman (ook bekend als hoofdrolspeler in superheldenfilm Black Panther). Hij overleed vorig jaar op 43-jarige leeftijd aan darmkanker en is genomineerd voor Beste mannelijke hoofdrol.

Kleurrijke Spaanse spionne

Amelia Garayoa (Irene Escolar) was een kleurrijke vrouw, blijkt als haar zoon een vuistdikke biografie over haar op het bureau van een uitgever laat ploffen. De historische dramaserie Tell me who I am, naar het boek van Julia Navarro uit 2009, volgt het leven van de Spaanse spionne, die een graag geziene gast is in de betere kringen van Madrid. Ze reist heel Europa door en komt in Parijs, Rome, Moskou en Berlijn. Intussen voltrekken zich de Spaanse Burgeroorlog, de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog, en in elk van deze conflicten speelt ze een belangrijke rol. Deze zomer op tv, maar vanaf 30 april al op NPO Plus.

Psychologische podcast

Heel wat verhalen uit de Griekse mythologie zijn voer voor psychologen. Dirk De Wachter, psychiater van beroep, laat zijn expertise voor een driedelige podcastserie los op Dido, Aeneas en Belinda, de hoofdpersonen van de mythe die Henry Purcell inspireerde tot zijn bekendste opera Dido and Aeneas. Verdriet, eenzaamheid en het noodlot spelen een belangrijke rol in het verhaal, en De Wachter geeft advies over hoe hiermee om te gaan. Elke aflevering is er ook een deel van Purcells opera te horen, uitgevoerd door orkest Holland Baroque. De podcastserie Dido en de noodlottigheid van het bestaan is te beluisteren via Nporadio4.nl/podcasts of de app NPO Luister.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 17. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.