DigiGids: Nomadland en Ik durf het bijna niet te vragen

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 18:

‘Wat had u tegen Hitler willen zeggen?’

Het is 76 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitsers en er zijn veel jongeren die vragen hebben over de Tweede Wereldoorlog. Die kunnen ze in Ik durf het bijna niet te vragen stellen aan Nederlanders die die tijd wél hebben meegemaakt, van een verzetsstrijder tot een zoon van een NSB’er tot een Joodse overlevende van concentratiekamp. En hoewel de vragen direct zijn (‘Wat had u tegen Hitler willen zeggen?’ of, ‘Heeft u de dood in de ogen gekeken?’) komen er altijd antwoorden. Bekijk de uitzending hier terug.

Nieuwe film: Nomadland

Het noodlot slaat tijdens de kredietcrisis begin deze eeuw keihard toe in het leven van Fern (Frances McDormand). Haar man overlijdt en het bedrijf waar ze werkte, gaat failliet. In plaats van bij de pakken neer te zitten, begint de zestiger een nieuw avontuur. Ze verkoopt al haar bezittingen, koopt een busje en begint als een moderne nomade aan een zwerftocht door de VS. Dakloos, maar niet thuisloos, omschrijft ze zichzelf. Onderweg ontmoet ze gelijkgestemden, die overigens gespeeld worden door mensen die in het echt ook leven als moderne nomaden. De film Nomadland staat vanaf 30 april op Disney+.

De kinderen van Ruinerwold

Hartverscheurend waren de verhalen in De kinderen van Ruinerwold. Te zien was hoe de godsdienstwaanzinnige Gerrit Jan van D. zijn negen kinderen hun hele jeugd lang terroriseerde en mishandelde. Regisseur Jessica Villerius nam maar liefst 150 uur aan materiaal op, veel meer dan ze kwijt kon in haar vierdelige documentaireserie. Daarom heeft ze een extra aflevering gemaakt, waarin Shin, Mar Jan en Edino vertellen hoe ze onder het juk van hun vader vandaan wisten te komen. “Het zijn gesprekken die te lang waren voor de serie, maar die we alsnog graag willen delen”, vertelt Villerius. De extra aflevering staat op NPO Start.

Discussies over de Bijbel

“Als je comfortabel wilt zijn, lees de Donald Duck, maar blijf alsjeblieft bij de Bijbel weg. De Bijbel is niet voor bange mensen.” Als zelfs een theoloog als Stefan Paas deze kwalificaties over de Heilige Schrift geeft, is wel duidelijk dat die ook nu nog steeds heel wat gespreksstof biedt. In de podcastreeks Dit is de Bijbel zijn er dan ook volop discussies over de mooie en moeilijke kanten vam het meestgelezen boek ter wereld. Experts als Paas, zijn collega Arnold Huijgen en Theoloog des Vaderlands Almatine Leene bespreken elke zaterdag een aspect van de Bijbel. Luister hier of in de app NPO Luister.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 19. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.