DigiGids: News of the World en Verborgen verleden

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 6:

Nieuwe western op Netflix

Jefferson Kyle Kidd reist in News of the World door het Amerika van 1870 om dorpelingen te vertellen wat er in de wereld gebeurt. Als hij door de Texaanse wildernis rijdt, komt hij een tienjarig meisje tegen. Deze Johanna is als kleuter ontvoerd door Indianen, die haar hebben opgevoed als een van hen. Haar ouders zijn bij de overval overleden, maar haar oom en tante leven nog. Kidd (Tom Hanks) besluit haar bij haar familie te brengen, maar dat is een lastige klus: de communicatie met haar loopt stroef en overal ligt gevaar op de loer. De western staat vanaf 10 februari op Netflix.

Luisteren naar Van Rossem

Amerika-deskundige en alwetend Slimste mens-orakel Maarten van Rossem zit niet om een praatje verlegen. Sterker nog, de even markante als uitgesproken Utrechter schuift maar wat graag aan in talkshows om zijn visie op de wereld te geven. Alleen wordt hij daar (tot zijn verdriet) maar al te vaak na een minuut of tien afgekapt, zodat andere gasten ook nog spreektijd overhouden. Voor de mensen die dat jammer vinden: Van Rossem heeft ook een podcast, waarin hij uitgebreid en niet door tijdgebrek gehinderd zijn visie op de wereldpolitiek en andere in zijn ogen belanghebbende kwesties kan geven. De podcast is hier te beluisteren.

Op de vlucht voor scherpschutters

Het huwelijk van Nadja (Nanna Blondell) en David (Anastasios Soulis) kan in de Zweedse actiethriller Red dot wel een oppepper gebruiken. De twee besluiten eropuit te trekken, naar het uiterste noorden van het land. Een toevallige ontmoeting onderweg krijgt grote gevolgen. Als de twee de nacht doorbrengen in een verlaten sneeuwlandschap, verschijnt er plotseling een rood puntje op het tentdoek. Scherpschutters blijken het op hen te hebben voorzien. Een nietsontziende jacht op het koppel volgt, waarin Nadja en David niet alleen tegen hun jagers, maar ook tegen de barre weersomstandigheden moeten knokken. Red dot staat vanaf 11 februari op Netflix.

Foute Nederlanders

Een mooi verhaal in Verborgen verleden deze week, over de grootouders van Merel Westrik. Zij leerden elkaar kennen bij hun werk in een naoorlogs interneringskamp voor foute Nederlanders. Die hadden het in de tweede helft van de jaren 40 zwaar, zo is te zien in de documentaireserie Na de bevrijding. Aflevering 2 heet ‘De afrekening’, en die omschrijving is treffend. Collaborateurs, NSB’ers en kampbewakers moeten zich verantwoorden voor hun daden en krijgen het zwaar te verduren. Een kampbewaker en een lid van een executiepeloton vertellen hun verhaal. Bekijk hem hier op NPO Start.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 6. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.