DigiGids: Lupin en Museum in de maak

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 03:

Nieuw op Netflix: Lupin

Een keurige heer is Arsène Lupin, maar wel een met vlugge vingers. De Franse schrijver Maurice Leblanc creëerde de gentleman-kleptomaan begin vorige eeuw, en nu is hij in de serie Lupin een inspiratiebron voor de hoofdpersoon. De vader van deze Assane Diop (Omar Sy uit Intouchables) is een kwarteeuw geleden een groot onrecht aangedaan door een rijke familie. Hij belandde door hun toedoen zelfs in de gevangenis. Zoonlief zint nu op wraak, maar dan wel op galante wijze. Zijn baan als conciërge in een museum biedt aanknopingspunten. De zevendelige serie is nu te zien op Netflix.

De koloniale geschiedenis van België

De dekolonisatie van Nederlands-Indië staat centraal in Revolutie in Indonesië. David Van Reybrouck neemt in deze nieuwe documentaireserie de kijkers mee langs ooggetuigen van deze bewogen periode in de Nederlandse geschiedenis. De Belgische schrijver en cultuurhistoricus nam eerder al de koloniale geschiedenis van zijn eigen land onder de loep. In de tweede aflevering van de documentaireserie Het België van … laat hij zijn nieuwsgierige blik los op zijn eigen vaderland. Hij reist dwars door het land en spreekt politici, idealisten en gewone mensen. Bekijk Revolutie in Indonesië hier.

Splinter in de politiek

Wouke van Scherrenburg portretteert politici uit het verleden in De strijd om het Binnenhof, maar ook in de tegenwoordige tijd lopen er heel wat markante en strijdlustige personen rond op het centrum van de Nederlandse democratie. Dat ondervond Splinter Chabot al toen hij Splinter in de politiek maakte. Hij spreekt in de reeks met politici als Carola Schouten, Sylvana Simons en Mark Rutte over diverse facetten van het politieke vak. De minister-president neemt de jonge presentator zelfs mee naar zijn geheime koffietentje voor een goed gesprek over zijn imago. Bekijk hier.

Hoe maak je een expositie?

Al weken is te zien hoe mensen in Het museum van Nederland voorwerpen meenemen die een tentoonstelling over ons land waardig zijn. Allemaal mooi en aardig, maar hoe maak je van al die verschillende objecten – van de trouwpakken van het eerste homohuwelijk tot de racefiets van Gerrie Knetemann – één samenhangende expositie? Tentoonstellingsmaker en gastcurator Jörgen Tjon is als expert betrokken bij het programma en legt het uit in een podcast, Museum in de maak. Hij gaat in de zesdelige serie langs bij museumdirecteuren om inspiratie op te doen. Museum in de maak is te beluisteren hier of de app NPO Luister!

Dit en meer leest u in KRO Magazine 3. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.