DigiGids: Freddie Mercury en 60 jaar Oranje op tv

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 49:

Sinterklaas bestaat!

Niet alleen kinderen verheugen zich op het sinterklaasfeest. Taxichauffeur Marcel leeft het hele jaar toe naar de sinterklaasperiode, wanneer hij met staf, mijter en tabberd optreedt als de goedheiligman. Die taak neemt hij uiterst serieus, blijkt in de documentaire Sinterklaas bestaat van Eva Nijsten. Marcels sinterklaasactiviteiten gaan voor álles: de rol van sint s voor hem geen verkleedpartij, maar een transformatie. “Ik denk steeds vaker dat ik Sinterklaas ben, die een maandje of tien per jaar in Nederland heel andere dingen doet. Het Sinterklaas-zijn is voor mij een manier van leven.” Bekijk het hier terug.

De laatste dagen van Freddie Mercury

Vorig jaar ging de podcast De laatste dagen van… over John Lennon. Dit jaar is een andere legende aan de beurt: Freddie Mercury. Dertig jaar geleden overleed de zanger van de Britse rockband Queen aan de gevolgen van aids. Mercury liet na zijn diagnose slechts een paar naaste vrienden weten dat hij ziek was, om zo lang mogelijk door te kunnen leven als de artiest en showman waar zijn fans zo van houden. De makers onderzoeken samen met Queen-kenner Edger Hamer wat er gebeurde in de periode vlak voor de dood van het icoon. Luister De laatste dagen van… Freddie Mercury via www.nporadio5.nl/podcasts/de-laatste-dagen-van of de bekende podcastdiensten.

Nieuw op Netflix: The Unforgivable

De Britse miniserie Unforgiven vormde de basis voor de Netflixfilm The Unforgivable met in de hoofdrol Sandra Bullock . Na een lange gevangenisstraf komt Ruth Slater vrij. Ze werd veroordeeld voor een gewelddadige misdaad die ze al op jonge leeftijd heeft gepleegd. Na al die jaren achter de tralies valt het niet mee om een normaal leven te leiden en de band met haar familie te herstellen. Na het succesvolle Bird Box is dit Bullocks tweede grote film voor Netflix. Er zijn bijrollen voor onder anderen Viola Davis, Vincent D’Onofrio en Richard Thomas. Vanaf 10 december te zien op Netflix.

Het koningshuis op tv

Op de achttiende verjaardag van Amalia wordt de kroonprinses geportretteerd. De manier waarop de Oranjes op tv verschijnen is in de loop der jaren flink veranderd. Aanvankelijk werden de leden van het koningshuis vol eerbied en op gepaste afstand gevolgd, maar sinds de jaren 60 is daar ook emotie en een gezonde dosis kritiek bijgekomen. Door de tv is de monarchie zichtbaarder geworden, en dat geeft wel eens wrijving. Tien jaar geleden presenteerde Koos Postema de documentaireserie 60 jaar Oranje op tv, die laat zien hoe de tv-verslaggeving van het koningshuis is geëvolueerd. Bekijk het hier terug of zie pagina 6 in de papieren tv-gids.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 49. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.