DigiGids: Buiten Beeld en De gijzeling

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar een mooie on-demand-aanvulling en podcast bij. Dit is de oogst van week 8:

De gijzeling in hartje Amsterdam

Twee jaar geleden keek Nederland mee met de gijzelingsactie in de Apple Store op het Leidseplein in Amsterdam. Gijzelnemer Abdel A. kwam met vuurwapen en explosieven de winkel binnen en gijzelde een klant, terwijl tientallen anderen zich in het pand verborgen hielden. Het drama kreeg een verrassende afloop. Voor de tweedelige documentaire De gijzeling in de Apple Store sloeg Videoland de handen ineen met de Amsterdamse zender AT5. Via gesprekken met slachtoffers, de politie en de EOD reconstrueert regisseur Roos Gerritsen wat er op de bewuste dag gebeurde. Vanaf 22 februari op Videoland.

Over bonustijd en doodgaan

Op de dag dat Tim Hofman op NPO 2 het tiende seizoen van Over mijn lijk afrondt, begint hij met een gelijknamige podcast. Hierin praat hij verder over de thema’s die hij aansnijdt in zijn programma over jonge mensen met een ongeneeslijke aandoening. In elke aflevering ontvangt Hofman geportretteerden uit Over mijn lijk, met wie hij spreekt over bonustijd en doodgaan, het ouderschap en levenslessen. Ook nabestaanden van deelnemers uit de vorige seizoenen zijn te gast en vertellen hoe het is om je partner te verliezen. De podcast is vanaf 27 februari wekelijks te horen.

Grote ego’s en angstcultuur

Het onderzoek van de commissie-Van Rijn naar de sociale veiligheid en het grensoverschrijdend gedrag binnen de NPO heeft heel wat losgemaakt bij de omroepen en in de media. In Buiten beeld spreekt Coen Verbraak met redacteuren en presentatoren van NPO-programma’s over de werkcultuur bij de Publieke Omroep. Bekende gezichten als Jeroen Pauw en Hanneke Groenteman vertellen over de magie van het vak, redacteuren over de ego’s van de presentatoren en de angstcultuur op de werkvloer. Er zijn schrijnende verhalen van intimidatie en vernedering, er vloeien tranen en Mart Smeets kan het zich allemaal niet herinneren.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 8. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.