Online kijktips: Broodje gezond en Nederlandse tv voor nieuwkomers

KRO Magazine zet wekelijks de leukste on demand diensten op een rijtje voor jullie! In dit overzicht geven we niet alleen online kijktips, maar bespreken we ook de laatste trends in de film en seriewereld.

Nederlandse tv voor nieuwkomers

Veel vluchtelingen, immigranten en expats spreken onze taal niet en dus is het volgen van tv-programma’s lastig. Daarom is er de nieuwe videowebsite Net In Nederland. Hierop is een selectie van NPO-programma’s te bekijken met Nederlandse, Engelse en Arabische ondertiteling. Vluchtelingen kunnen op deze manier bijvoorbeeld zelf aan de slag gaan met hun inburgering. Verschillende omroepen werken samen om dit platform mogelijk te maken en dragen de kosten. Dagelijks is het zesuurjournaal te zien en een selectie van NPO-programma’s op netinnederland.nl

De website van Net in Nederland

Sjoemelen met vlees

Vlees staat centraal in de eerste aflevering van Broodje gezond. Hierin onderzoeken Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris verhalen die in de media over voeding verschenen. In dit geval: van vlees krijg je kanker. Wat hun antwoord ook is, onomstreden zijn de biefstukken, gehaktballen en karbonades die op de Nederlandse borden verschijnen in ieder geval niet. Nog los van eventueel dierenleed is er heel wat mis in de vleesindustrie. Zembla maakte drie jaar geleden een uitzending over dit onderwerp. De bevindingen van het onderzoeksprogramma stemden in ieder geval niet vrolijk. Er zitten soms ziekteverwekkende bacteriën in vlees, en poep. Bovendien belanden ook zieke dieren in het slachthuis en is er fraude met het zogeheten Beter Leven Keurmerk.

De uitzending van Broodje gezond

De heldendaden van Hannie Schaft

Twee bijna vergeten oorlogsheldinnen vertellen in de 2Doc: Twee zussen in verzet over hun oorlogsjaren. Truus en Freddie Oversteegen waren bevriend met Hannie Schaft. Ze waren in 1980 al te zien in een documentaire over deze bekende Nederlandse verzetsstrijdster. In deze film komen ook een Joodse vriendin van Schaft, oud-SS’er Ko Langendijk – op wie ze een mislukte aanslag pleegde – en verzetsstrijders aan het woord. Over Schaft werd in 1981 zelfs een speelfilm gemaakt: Het meisje met het rode haar.

De documentaire over het meisje met het rode haar

Zware tocht door Italië

Na de start in Apeldoorn is de Ronde van Italië inmiddels terug op Italiaanse bodem. Het peloton wacht daar de komende weken zware beklimmingen door de Dolomieten en over de imponerende Colle d’Agnello. Maar dat de renners het zo zwaar krijgen als in 1988 lijkt haast niet mogelijk. Destijds ging de koers over de legendarische Gavia. Op zichzelf al een monsterlijke beklimming, maar de weersomstandigheden maakten het nog veel zwaarder. Witte wegen en hevige sneeuwval trotserend boekte Erik Breukink een van de mooiste zeges uit zijn carrière. In Sportpaleis De Jong uit 2003 kijkt de Nederlander terug op zijn prestatie. Ook landgenoot Johan van de Velde doet zijn verhaal. Zijn prestatie was een stuk minder memorabel. De uitzending won overigens een Gouden Beeld (tv-prijs).

Sportpaleis de Jong