Natuur in beeld: een grote kip of een parkiet?

In 'Natuur in beeld' lichten wij elke week een bijzonder natuurprogramma voor u uit. Woensdag 14 december, is de laatste aflevering van het prachtige 'Wild New Zealand' op NPO 1 te zien. Hierin krijgen we een merkwaardig dier te zien, dat lijkt op een kruising tussen een kip en een parkiet.

Deze aflevering van Wild New Zealand zien we een bijzondere vogel, de kakapo. Deze vogel had een rustig leven totdat hij met uitsterven bedreigd werd.

Vijanden

De kakapo is een groene papegaaiachtige die lijkt een op een kruising tussen een grote kip en een parkiet. Voorheen had de vogel niks te vrezen, maar door de kolonisatie van de West-Europeanen twee eeuwen geleden, kwamen er ook vijanden het eiland op, zoals katten en hermelijnen. Doordat het eerder geen vijanden had, was hij het vliegen verleerd. Ze scharrelde vooral over de bosgrond, maar nu moeten ze vrezen voor hun leven.

Met uitsterven bedreigd

Door deze vijanden waren er twintig jaar geleden nog maar vijftig kakapo’s over. Door deze forse afname is er een fokprogramma Kakapo Recovery Plan gestart. Dit ging niet altijd even soepeltjes, maar er is succes behaald.

Hier is een voorproefje van de kakapo. Let op: dit is geen fragment van de aflevering.

WILD NEW ZEALAND, WOENSDAG 14 DECEMBER 2016, 20:30, NPO 1, NTR

Tekst: Fabiola Eekhout