Xander van der Wulp: “Als jochie liep ik al op het Binnenhof”

Het is een hectische tijd voor politiek verslaggever Xander van der Wulp (43). Zo rond de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart is hij meer op het Binnenhof dan thuis. Toch geniet hij er met volle teugen van. “Je weet nooit hoe de dag loopt.”

Zijn drie dochters zijn het inmiddels wel gewend: in verkiezingstijd is papa vooral aan het werk. “Op een normale werkdag ben ik meestal rond tien uur ’s avonds thuis, in verkiezingstijd vaak nog later”, zegt Xander van der Wulp in café-restaurant Dudok, op een steenworp afstand van het Binnenhof. “Daar staat tegenover dat mijn werkdag pas om half elf begint. Ik ontbijt met de kinderen en breng ze naar school. Daarna lees ik de kranten, volg het laatste nieuws en rijd naar Den Haag. Nu zijn het hectische weken, maar na de verkiezingen kan het zomaar een tijdje rustig worden.”

Aangestaard

Hij viert dit jaar zijn tienjarig jubileum als politiek verslaggever bij de NOS. Toch beleefde Van der Wulp pas tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen, waarbij hij met collega Joost Vullings dagelijks aan tafel zat bij Jeroen Pauw en Eva Jinek, zijn televisiedoorbaak. “Sindsdien word ik vaker aangestaard en aangesproken.” En niet alleen door volwassenen. De vlogs (YouTube-filmpjes), die hij samen met Vullings en Vincent Rietbergen tijdens de verkiezingen en formatie maakte, zorgden ook voor een toenemende populariteit onder jongeren.

“Als er nu een bus scholieren op het Binnenhof komt, willen ze allemaal een selfie met ons. Vroeger werden we alleen door ouderen herkend. Nu kregen we ook veel verzoeken van docenten maatschappijleer die ons vroegen of we voor de klas een praatje wilden houden, omdat onze vlogs massaal door leerlingen werden bekeken. Ontzettend leuk natuurlijk. Blijkbaar waren we in onze missie geslaagd: het op een toegankelijk manier belichten van de Haagse politiek, zodat ook jongeren het snappen en leuk vinden. Zelf hadden we er ook lol in om ze te maken.”

Vaders voetstappen

Politiek is Xander met de paplepel ingegoten. Vader Gerard werkte in de jaren 80 en 90 bij het NOS Journaal , achtereenvolgens als parlementair journalist, hoofdredacteur en Amerikacorrespondent. Ook was hij enkele jaren woordvoerder van Ruud Lubbers en directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst. Xander: “Als jochie van acht liep ik al op het Binnenhof rond. Prachtig vond ik het.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 11. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

De NOS zendt op dinsdag 20 maart, de avond voor de gemeenteraadsverkiezingen, een groot debat uit op NPO 1. Op woensdag 21 maart zijn de uitslagen ook te volgen op die zender.

Tekst: Vanessa Vunderink