Shaun Evans: ‘Je krijgt een andere kant van Morse te zien’

De vijfde serie over de jonge jaren van inspecteur Morse begint met veel veranderingen. In Londen, ver van de universiteitsgebouwen van Oxford, vertelt hoofdrolspeler Shaun Evans over het nieuwe seizoen.

Dit vijfde seizoen is het langste ‘Endeavour Morse’-seizoen tot nog toe: zes in plaats van vier afleveringen. Wat betekent dat voor het verhaal?

“Zes afleveringen biedt de mogelijkheid om wat dieper op de zaken in te gaan. En echt een soort van karakterontwikkeling schetsen, voor zowel de personages die op het politiebureau werkzaam zijn, als die daarbuiten. Zes delen bieden meer adempauze en de kijker zal echt beseffen wat er speelt. In de vijfde serie zijn we aanbeland in 1968 en de Oxford City Police zal samen met vier andere politie-een heden moeten fuseren tot nde Thames Valley Constabulary. Met andere woorden, Cowley Police Station, waar Endeavour werkzaam is, wordt met sluiting bedreigd. En wat gaat dat betekenen?”

Morse is inmiddels gepromoveerd toch?

“Endeavour is eindelijk gepromoveerd tot brigadier, maar hij is ontevreden. Wanneer journaliste Dorothea Frazil hem vraagt of hij blij is met zijn rangbevordering, haalt hij nonchalant zijn schouders op en zegt: ‘Ach, het is gewoon iets om af te vinken.’ Endeavour blijft strijdlustig. Hij vraagt veel van zichzelf en hij eist ook veel van anderen. In deze nieuwe serie woont hij tijdelijk in bij collega Jim Strange. Een geweldig idee van de schrijver en producer. Want zeg nu zelf: Morse en Strange die een woning delen… Dat ís ook gewoon grappig.”

Waarom spreekt de serie in jouw ogen eigenlijk zo tot de verbeelding?

“Behalve dat mensen de relatie tussen Endeavour en Thursday zo waarderen, beleven ze veel plezier aan het zelf proberen op te lossen van de moordmysteries. Een grote bonus is volgens mij ook dat het verhaal zich niet altijd op dezelfde plek of in hetzelfde milieu afspeelt. In de zesde aflevering krijgt Endeavour bijvoorbeeld de vraag zich als docent voor te doen op een chique jongensschool. Hij gaat undercover en daardoor krijg je een kijkje in de besloten wereld van het onderwijs. En zo verkennen we veel meer verschillende milieus, waardoor je nooit echt aan één bepaalde plek bent gebonden. Zo blijft het allemaal heel afwisselend.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 5. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Endeavour Morse is vanaf woensdag wekelijks te zien op NPO 1 om 21.25 uur. 

Tekst: Patrick Bremmers