Ramon Brugman: ‘Zo’n Franse supermarkt is ultiem genieten’

Deze zomer is veel anders. Veel dingen die we graag doen als de zon schijnt, kunnen niet. Wat vrolijkheid en optimisme is meer dan welkom. Daarom laten we mensen vertellen waar zij blij van worden. Deze keer: Ramon Brugman, tv-kok bij BinnensteBuiten. ‘Korte broeken en slippers maken mij echt gelukkig.’

Kamperen

“Mijn vrouw en ik hebben allebei warme jeugdherinneringen aan kamperen met de vouwwagen. Lekker als kind ’s ochtends met je kleine laarsjes door het gras banjeren of in je pyjama ontbijt halen. Zulke fijne ervaringen wilden we onze kinderen ook geven, dus kochten we zo’n oude vouwwagen uit de jaren 80. Met het tweede kind kwam een nieuwer exemplaar en daarmee gaan we inmiddels ook alweer een aantal zomers naar Frankrijk. Eenmaal daar vind ik het heerlijk om de tent op te zetten. Dat gevoel van een kampje bouwen voor je gezin. En uiteraard wordt er vervolgens veel gebarbecued. Ik hou me ook niet in qua meenemen van keukengerei: messen, planken, gardes en zelfs mijn mapjes met pincetten, paletmesjes en stampertjes gaan mee. Ook op de camping moeten mijn gerechten er piekfijn uitzien.”

Bijen

“Ik ben sinds kort imker en bijenverslaafd, dus de bij mag zeker niet op dit lijstje ontbreken. Ik speur overal naar de vliegende beestjes. Dan kijk ik wat er ergens in bloei staat en welke bijen er zouden kunnen vliegen. Bijvoorbeeld bloemen met een lang kelkje, daar kunnen alleen hommels goed bij de nectar. En bij hele kleine bloemen zie je juist vaker bijen. Bijensoorten zijn best lastig te onderscheiden, maar daarvoor heb ik een klein boekje bij me. Daarin staan de verschillen tussen bijvoorbeeld een metselbij, zandbij, sachembij of aardhommel. Imkeren vind ik ook erg leuk. Als kok en patissier heb ik een fascinatie voor honing. Dat is van de mooiste producten die wij eten. Zeker als je weet hoeveel moeite het bijen kost om het te maken.”

Verrassingsmenu

“Uit eten gaan is voor mij de kers op de taart. Vooral als ik word verrast. Ik bestel daarom altijd het menu, nooit à la carte. Dan weet je hoe een kok is en ik hou van creatieve koks. Daar kan ik zo van genieten en het voedt mijn eigen creativiteit. In Harderwijk, waar ik woon, weet ik precies waar ik moet gaan eten. Maar in het buitenland bekijk ik vooraf al waar we naartoe kunnen. Dat is bijna een hobby van me. Vooral in Frankrijk kan ik helemaal los. Dat land heeft geen rotzooirestaurants, want dan komen de Fransen zelf ook niet. Maar toch probeer ik op zoek te gaan naar de beste. Want een kok die moeite voor je doet, blijer kun je me niet maken.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 24/25. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Carlijn Schepers