Jetske van den Elsen: ‘Elk vrij uurtje ben ik met koken bezig’

Jetske van den Elsen presenteert al jaren KRO-NCRV-programma’s zoals 'Spoorloos'. Sinds kort laat ze zich ook van een andere kant zien. Als kok toont ze wekelijks haar kunsten in 'Celebrity MasterChef'.

Jetske doet niet zomaar mee aan de Nederlandse versie van de kookwedstrijd Celebrity MasterChef die Net 5 nu uitzendt. “Mensen kennen mij vooral als presentatrice van programma’s zoals De rijdende rechter en Spoorloos. Dat doe ik natuurlijk al een hele tijd. Naast dat werk groeide mijn passie voor koken. Daarom heb ik een opleiding tot kok gevolgd en speelt het koken een steeds grotere rol in mijn leven”

Hoe is dat plan ontstaan?

“Het speelt al een jaar of vijf. Mijn kinderen werden wat ouder en daardoor was ik niet meer continu nodig als de verzorgende moeder. Ik had dus wat meer tijd. Ik vind het altijd heel belangrijk om niet stil te staan en ik haal veel voldoening uit nieuwe dingen leren. Ik kon wel weer een uitdaging gebruiken. Een vriendin vertelde dat je bij het ROC een opleiding van één dag per week kon volgen om kok te worden. Wij keken elkaar aan en dachten: dit moeten wij gewoon doen! Drie weken later konden we al beginnen. We waren allebei best zenuwachtig want we stapten er nogal bleu in.”

Was je daarvoor niet bovenmatig geïnteresseerd in koken?

“Dat wel. Als er vrienden kwamen eten, pakte ik altijd al flink uit. Dan haalde ik de kookboeken uit de kast en deed ik echt mijn best. Maar dat was meer op hobbyniveau. Nu werd het een stuk serieuzer. We leerden snijden, bouillons maken, bakken, vis fileren, kip uitbenen, sauzen maken. Daarnaast kregen we theorielessen, er was een tussentijdse beoordeling en een examen. Ik vond het helemaal te gek en was ongelooflijk fanatiek. Uiteindelijk zijn we na dertig weken allebei geslaagd. Supertrots!”

En toen was je ineens kok.

“Ik ben nu officieel basiskok, niveau twee. Er is nog een aanvullende opleiding, maar de docent zei: ‘Kijk eerst eens in de horeca hoe je het vindt en wat je daar kunt leren.’ Ik ben naar mijn lievelingsrestaurant gegaan en bood mezelf aan als veredelde stagiair. Ik heb er een half jaar lang een dag in de week gewerkt. Het is een groot restaurant met plek voor driehonderd gasten. Het was vaak superdruk en stressvol. In de keuken geldt een hiërarchie, dus ik moest onderaan beginnen met snijwerk. Urenlang stond ik daar te snijden; hele kratten met bieten, worteltjes, pastinaak en meiraapjes kwamen voorbij. Ondertussen probeerde ik wel steeds mee te kijken hoe die chefs de gerechten bereidden.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 45. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx