Grantchester: keert Sidney zijn geloof de rug toe?

Terug van weggeweest op NPO 2: Grantchester. Scenariste Daisy Coulam vertelt over de ontwikkelingen in de levens van dominee Sidney Chambers en rechercheur Geordie Keating in dit derde seizoen.

Wat is Grantchester ook alweer?

“Op het eerste gezicht is het een misdaadserie waarin elke week een nieuw misdrijf wordt opgelost. Maar uit-eindelijk gaat de serie vooral over dominee Sidney Chambers en politieman Geordie Keating (James Norton en Robson Green, red.) Twee heel verschillende mannen met een totaal andere achtergrond en levensvisie. Grantchester gaat over hun vriendschap, over liefde en over religie. En dat allemaal tegen de achtergrond van Cambridge en het nabijgelegen dorpje Grantchester in de jaren 50. Een tijd van taboes en strenge regelgeving. Voor het plegen van een moord kon je nog gewoon de doodstraf krijgen.”

Waar zijn we gebleven?

“In dit derde seizoen zijn Sidney en zijn grote jeugdliefde Amanda Hopkins (Morven Christie) closer dan ooit. Amanda is van haar man af en heeft zolang een huisje in het dorp betrokken. Samen met Sidney zorgt ze voor haar baby’tje Grace. Voor de buitenwereld leidt het stel een ongedwongen bestaan. Maar dat is pure struisvogelpolitiek. Sidney en Amanda willen de waarheid niet onder ogen zien. Want: ook al zou Amanda het voor elkaar krijgen om te scheiden van Guy, een dominee zou nooit mogen trouwen met een gescheiden vrouw. In het ergste geval zal Sidney zijn geloof de rug toe moeten keren.”

Wat kunnen we verwachten?

“Wat is -sterker? Sidneys plichtsbesef jegens de kerk? Of zijn liefde voor Amanda? Sidney piekert zich suf. Trouwens: als God liefde is, hoe kan zijn liefde voor Amanda dan ooit verkeerd zijn? Ook Geordie Keating ziet zich voor een onmogelijk dilemma geplaatst. Zonder dat hij het kan helpen, wordt hij verliefd op politiesecretaresse Margaret Ward (Seline Hizli). Terwijl thuis zijn lieve echtgenote Cathy (Kacey Ainsworth) wacht en hij wordt overstelpt met luiers, slabbetjes en rondrennende kinderen. Maar Geordie houdt wel van Cathy en ziet ook in dat hij een plicht heeft tegenover zijn gezin.”

Het hele artikel leest u in het KRO Magazine van week 23. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Grantchester is vanaf 10 juni elke zaterdagavond om 20.20 uur te zien op NPO 2.


Tekst: Patrick Bremmers