Gijs Staverman: ‘Ik ben eindelijk volwassen geworden’

Radiomaker Gijs Staverman verhuisde begin mei op NPO Radio 2 van de lunch naar een later tijdstip in de middag met het nieuwe KRO-NCRV- programma Gijs 2.4. Hij is verliefd op zijn werk, maar er niet meer mee getrouwd, zoals vroeger. ‘Dat heeft te maken met het wegvallen van mijn ouders.’

Onlangs nam je afscheid van het lunchprogramma Gijs 2.0. Met pijn in je hart?

“Het voelde alsof mijn kind het ouderlijk huis verliet om te studeren. Maar het is goed zo. Ik nam het programma zeven jaar geleden over van Frits Spits en heb daar een eigen vrolijke wending aangegeven. Ik ben altijd bang om iets te lang te doen waardoor het sleets wordt. Het mag geen trucje worden.”

Toch was je drie jaar geleden in alle staten toen er sprake van was dat je van het tijdslot zou worden gehaald.

“Ik was toen nog niet klaar met het programma. En nu had ik het idee dat we alles hadden gedaan dat we wilden doen en had ik iedereen gesproken die ik wilde spreken. Een aantal maanden geleden werd me gevraagd om over een ander tijdstip na te denken. De tijd was toen wél rijp.”

Dit jaar vier je alweer je dertigjarig jubileum.

“De tijd is voorbijgevlogen, ongelofelijk. Ik solliciteerde in 1991 bij verschillende stations, maar Radio Veronica had mijn voorkeur. Daar zaten Wessel van Diepen, Bart van Leeuwen, Erik de Zwart en Jeroen van Inkel – de populairste diskjockeys destijds. Het was geweldig dat ik daarbij mocht horen, ik heb veel geleerd. Het waren wilde jaren met onvergetelijke feesten met blote dames op de bar van wier buik shotjes gedronken konden worden.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 23. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf