Fadua El Akchaoui:‘Er bestaat niet één soort Marokkaanse Nederlander’

In de nieuwe KRO-NCRV-serie Zina zoeken vijf vriendinnen met een Marokkaanse achtergrond hun weg in de Nederlandse realiteit. ‘Wie het verhaal vertelt is minder belangrijk dan het verhaal zelf’, vindt scenarist Fadua El Akchaoui.

Wie is Amal, het centrale personage uit ‘Zina’?

“Amal is een carrièrevrouw die te maken heeft met allerhande verwachtingen. Verwachtingen rondom het gezin, trouwen, werk en tradities. Amal is een vrouw die een lijstje afwerkt omdat ze een beeld heeft van wat een ideale vrouw moet bereiken.”

Wat staat er allemaal op Amals lijstje?

“Op dat lijstje staat een koophuis, financiële onafhankelijkheid, kindjes en ook de goedkeuring van haar familie. Amal stuit op allerlei problemen van de biculturele carrièrevrouw. Maar een hoop restricties legt ze zichzelf op.”

Wat is er van de voorstelling naar het scherm overgewaaid?

“We hebben getracht om in de vijf hoofdpersonages te verwerken wat iemand zoal kan zijn. Of je nu vrijgevochten bent of juist iets traditioneler, of je moeder bent, religie belangrijk vindt of je carrière. We willen breken met het idee dat er maar één soort Marokkaanse Nederlander bestaat. Er is een heel spectrum, met alle soorten en maten. En we willen laten zien dat we ondanks al die verschillen tot elkaar kunnen komen. Om met onvoorwaardelijke liefde voor de ander te zoeken naar dat wat ons verbindt, in plaats van waarin we verschillen.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 49. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Jorrit van Broekhoven