Daphne Deckers: ‘Ik verlang naar positiviteit’

Na een jaar vol beperkingen, kunnen we langzaam weer genieten. Deze zomer dromen we over wat er weer allemaal kan. Waarover droomt schrijfster en presentatrice Daphne Deckers? ‘Ik kijk er enorm naar uit dat menselijk contact weer normáál wordt.’

Waar droom je van, als je denkt aan de wereld na corona?

“Begin juni stak voor het eerst in een jáár iemand zomaar zijn hand naar me uit om zich voor te stellen. Niet veel later ontmoette ik een collega die ik al lang niet had gezien, en zij omhelsde me spontaan. Heel even dacht ik: ‘O jee, een hand, een knuffel, kan dat wel?’ Maar we waren allemaal gevaccineerd, dus ja: het kan gewoon weer. Dat maakte me erg gelukkig. Ik realiseerde me dat ik het vanzelfsprekende van menselijk contact heb gemist: zonder nadenken een arm om je moeder kunnen slaan, grote groepen, gezellige drukte. De mens is een sociaal knuffeldier.”

Welke wensen heb je voor het komende jaar?

“Ik ben van plan mijn wensen vooral bescheiden te houden, want als corona mij iets heeft geleerd is het wel dat het leven zich niets aantrekt van alle plannen die je maakt. Ik hoop dat er geen nieuwe varianten komen, die ongevoelig zijn voor de vaccins, en ik hoop dat de westerse wereld vaart gaat maken met het doneren van vaccins aan Afrikaanse landen. Wat mij persoonlijk betreft: ik ben bijna klaar met de research voor een nieuw boek, ik ga een historische roman schrijven. Ik heb drie kinderboeken geschreven met een historische insteek, maar nog nooit voor volwassenen, dus ik vind het een hele uitdaging. Best wel spannend ook.”

Hoe ziet jouw droomzomer eruit?

“Zonnig weer, lekker veel buiten zijn met vrienden en familie, scampi’s op de grill, iedereen gevaccineerd, geen mondkapjes meer, en niet te vergeten: zorgmedewerkers die eindelijk weer eens wat vakantiedagen kunnen opnemen. Ik heb goede vrienden die in het ziekenhuis werken, en corona was voor hen echt de hel. Klappen voor de zorg deed al lang niemand meer, maar de extra werkdruk bleef even uitputtend. In mijn droomzomer is er vooral weer ruimte voor positiviteit. We zitten hopelijk in de afsluitende fase van een heel zware periode waarin veel middenstanders het erg moeilijk hebben gehad.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 28/29. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Lieneke van der Fluit