Anne Wieggers: ‘Ik bloei op als het warmer wordt’

Deze zomer dromen we over wat er straks weer allemaal kan. Na een jaar vol beperkingen, kunnen we langzaam weer gaan genieten! Waarover droomt tuinexpert van BinnensteBuiten Anne Wieggers? ‘Ik hoef niet eens een groot huis, maar wel een grote tuin.'

Waar droom je van in een wereld na corona?

“Weer kunnen reizen. Ik bezocht altijd veel tuinen in het buitenland – uiteraard duurzaam met de elektrische auto. Vooral Rome mis ik verschrikkelijk. Daar heb ik gestudeerd en ontmoette ik mijn man. We zouden er vorig jaar ons tien- jarig jubileum vieren. Dus zodra het kan rijden we erheen. Daar gaan we wandelen in tuinen, onze vrienden knuffelen en prosecco drinken. En vervolgens rijden we voldaan terug met de auto vol Parmezaanse kaas, goede olijfolie en zacht rinkelende doosjes wijn.”

Welke wensen heb je voor het komende jaar?

“Ik gaf altijd les aan kinderen in de tuin, maar dat kon door de pandemie niet. Dus ik hoop dat dat gauw weer mag. Tuinieren met kinderen is geweldig. Zij hebben veel meer gevoel voor de natuur. Ze vinden dingen niet vies en het hoeft allemaal niet netjes. Het zijn letterlijk natuurtalenten. Ze gaan meteen door de hurken, pakken een worm op en willen alles snappen. Als ik met ze bezig ben dan vergeet ik de milieuvervuiling en dat de wereld in brand staat. Het geeft me het gevoel dat het allemaal wel goed komt.”

Hoe ziet jouw droomzomer eruit?

“Sowieso bloei ik op als het warmer wordt. Het weinige daglicht in de winter maakt me een ander mens. Dus in het voorjaar kom ik samen met de bloemen weer op. Ik hou wel van gematigde zomers. Ik ben een bezig bijtje en met 38 graden verschrompel je buiten. 30 graden kan ik nog wel aan. Dan ga ik achter in mijn tuin zitten tussen de mediterrane planten. Zet ik een kitscherig muziekje op. Ruik ik de citroenen aan mijn boom en drink ik de limoncello die ik daarvan al eerder heb gemaakt. Verder hou ik in de zomer van lekker toeren. Op een elektrisch scootertje of met de bakfiets met mijn man en dochter. Met koude biertjes in een rugzak gaan we de natuur in, langs vrienden, pakken we een terrasje, oogsten we wat in mijn volkstuin. Het heerlijkste na zo’n dag: het vermoeide gevoel en dat je goed slaapt door alle frisse lucht.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 24/25. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Carlijn Schepers