Anita Witzier: “Het hoeft niet allemaal zwaar te zijn”

Van Memories en Dokters vs. internet tot een nieuw seizoen Anita wordt opgenomen en De reünie. Anita Witzier is blij met de mix aan klussen die ze krijgt bij KRO-NCRV. “De programma’s die ik doe brengen mij heel erg veel.”

Als Anita Witzier binnenkomt spat de energie ervan af. Snel en levendig vertelt ze over de nieuwe serie afleveringen van Anita wordt opgenomen. We hebben het ook over de ontwikkeling in haar programma’s: van spelletjes naar steeds meer human interest. Anita geeft de voorkeur aan een mix van licht en zwaar. “Maar ik haal wel de meeste voldoening uit programma’s als Anita wordt opgenomen.”

In de vorige series van Anita wordt opgenomen was je intern in psychiatrische inrichtingen en verslavingsklinieken. Waar ga je deze keer naartoe?

“We doorlopen nu de algemene zorg van de wieg tot het graf. Te beginnen met neonatologie en we eindigen met geriatrie. Daartussenin zijn we in aflevering twee in het Kinderhartcentrum van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, aflevering drie gaat over obesitas, in vier zijn we in het Alexander Monro Ziekenhuis voor borstkankerzorg, in vijf staan longziekten centraal en we eindigen dus met geriatrie in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Het grote verschil met vorige series is dat we de zorg dit keer meer belichten vanuit de zorgverleners. Zij hebben mij opgenomen in hun teams en we mogen overal bij zijn. Ik spreek met artsen, verpleegkundigen, patiënten en met de mensen eromheen. Een ander verschil is dat elke aflevering een afgerond geheel vormt waarin we een aantal casussen volgen. De nadruk ligt op: wat doet de zorg in Nederland? Wie zijn onze zorgverleners? Wat drijft hen? Wat zijn hun mogelijkheden en hun dilemma’s?”

Bij aflevering één kan ik me wel een paar stevige dilemma’s voorstellen…

“Bij neonatologie loop je tegen enorme ethische dilemma’s aan. Het gaat soms over kindjes die geboren worden na een zwangerschap van 24 weken; hetzelfde aantal weken als waarbij abortus nog mogelijk is… Wat zijn de perspectieven van die kindjes? Over dat soort zaken hebben we gesprekken gevoerd, met artsen, verplegend personeel en ouders. In aflevering twee volgen we de ouders van een kind met een zeer ernstige hartafwijking. Dat kindje moest meteen geopereerd worden omdat het bij uitstel te veel zou verzwakken om de operatie nog aan te kunnen. Je probeert het risico in te schatten, maar je weet niets zeker. Voor zulke ingewikkelde keuzes komen ouders en artsen te staan. En wat als het niet goed gaat? Dat hebben we ook meegemaakt. Artsen hebben heel open verteld wat dat met hén deed. Echt heel bijzonder.”

Het hele interview leest u in het KRO Magazine van week 19. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.


Anita wordt opgenomen is vanaf maandag 15 mei wekelijks om 22.10 uur te zien op NPO 1.

Tekst: Bea Kastrop