Hoe is het nu met – Ja zuster, nee zuster?

In de rubriek 'Hoe is het nu met' kijken we iedere week hoe het gaat met tv-persoonlijkheden waar we al een tijdje niets van hebben gehoord. Deze keer: de cast van 'Ja zuster, nee zuster'.

Ja zuster, nee zuster werd twee jaar lang uitgezonden door de VARA: van 1966 tot 1968. De serie, die zich afspeelde in Rusthuis Klivia aan de Primulastraat, was bij jong en oud ontzettend populair. Deze populariteit dankte het programma vooral aan de gezellige sfeer en de geweldige teksten van schrijfster Annie M.G. Schmidt. Zij nam niet alleen het scenario voor haar rekening, maar was samen met de welbekende arrangeur Harry Bannink ook verantwoordelijk voor de populaire liedjes. Enkele voorbeelden daarvan zijn Duifies, duifies, In een rijtuigie en Wilt u een stekkie?

Naast de liedjes, was de cast ook een goede reden om af te stemmen op het programma. Die bestond namelijk uit behoorlijk wat grote namen. Zo is het hen vergaan:

ja zuster nee zuster

Zuster Klivia

De centrale figuur in de serie was natuurlijk zuster Klivia, gespeeld door Hetty Blok. De actrice was ten tijden van Ja zuster, nee zuster al geen onbekende meer voor het Nederlandse publiek. Dit dankte zij vooral aan haar rol in het hoorspel In Holland staat een huis, in de periode 1952-1958 een van de populairste radioprogramma’s. Nadat Ja zuster, nee zuster stopte, bleef Blok altijd nauw verbonden met de liedjes van M.G. Schmidt. Zo zong zij in 2010 tijdens De wereld draait door het Ja zuster, nee zuster-lied ‘Niet met de deuren slaan’. Blok overleed in 2012 op 92-jarige leeftijd.

Leen Jongewaard

Gerrit en zijn opa

Acteur Leen Jongewaard speelde maar liefst twee rollen in deze serie: die van inbreker Gerrit en diens opa. Jongewaard speelde voor Ja zuster, nee zuster in het succesvolle jeugdprogramma Flip de tovenaarsleerling. Later vertolkte hij onder andere rollen in de door Eli Asser geschreven series ’t Schaep met de 5 pooten en Citroentje met suiker. Jongewaard overleed in 1996. Hij werd 69 jaar oud.

dick swibbe

Buurman Boordevol

Buurman Boordevol werd gespeeld door de acteur Dick Swibbe. Voordat hij in de huid van deze boze man kroop, maakt hij furore in het theater. Zo schreef hij onder andere teksten voor Wim Sonneveld. Swibbe overleed in 1988 op 81-jarige leeftijd.

De bewoners

Ook de bewoners van Rusthuis Klivia keerden iedere aflevering weer terug.

De ingenieur

Piet Hendriks speelde de ingenieur en was in de serie voortdurend bezig in zijn kelder, waar hij vaak voor ontploffingen zorgde. Ook is hij een van de drie oorspronkelijke bewoners van Sesamstraat. Hij ‘woonde’ hier van 1976 tot 1984. Hij overleed in 2000 en was toen 81 jaar.

Jet

Carla Lipp heeft na Ja zuster nee zuster weinig meer geacteerd. Van huis uit is zij danseres en zij verzorgde onder andere de choreografie voor de shows van Rudi Carrell.

Bertus

Gespeeld door John Kuipers, die na Ja zuster, nee zuster terecht kwam hij De Jasparina show van cabaretière Jasparina de Jong. Hij overleed in 2013 en was toen 76 jaar.

Bobby

De Engelse danser Barrie Stevens nam de rol van de spinazie-verbouwende Bobby voor zijn rekening. Na Ja zuster, nee zuster neemt de carrière van Stevens een vlucht. Hij speelde in Ti-ta Tovenaar de rol van tovenaarsleerling Kwark, zit in de jury van de Soundmixshow en werkt met vele grote wereldsterren zoals Cliff Richard.

Tekst: Judith Zijp, beeld: beeld en geluid wiki