Hoe is het nu met: Farce Majeure

In de rubriek 'Hoe is het nu met' kijken we iedere week hoe het gaat met tv-persoonlijkheden waar we al een tijdje niets van hebben gehoord. Deze keer: de mannen van 'Farce Majeure'.

De eerste uitzending van het satirische programma Farce majeure werd op 15 september 1966 uitgezonden. Voor dié tijd was het een show met scherpe randjes en af en toe waren ze controversieel. Zo ontwierpen ze een tafel die angstvallig veel op een doodskist leek, voor de vredesbesprekingen tijdens de Vietnam-oorlog. Ook persifleerde ze bekende politici zoals Ruud Lubbers en Boer Koekoek.

Farce majeure bestond uit vijf man; Ted de Braak, Henk van der Horst, Alexander Pola. Fred Benavente en Jan Fillekers. Wij zochten uit hoe het ze na Farce majeure is vergaan.

Ted de Braak

De Braak (81) is misschien wel de bekendste van het stel. Hij presenteerde talloze spelshows en programma’s. Van de jaren 60 tot en met de jaren 90 was hij te zien in shows als Ted show, Toi, toi, toi, bij Ted en de 1-2-3-show. Daarna wordt het stil rond de presentator en verschijnt hij nog een enkele keer op de buis. Hij leidt een teruggetrokken bestaan in Frankrijk. In 2006 wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Henk van der Horst

Na Farce majeure blijft Van der Horst (77) werkzaam in de tv-wereld. Met oud-collega Jan Fillekers maakt hij drie programma’s waaronder Showroom. In 1995 debuteert hij als schrijver met de roman Het geuroffer. Vanaf 2000 verschijnt hij nog maar sporadisch op de buis. Tegenwoordig staat hij op het toneel met zijn show Dat is uit het leven gegrepen, waarin hij terugblikt op Farce majeure.

Alexander Pola

Pola ging na zijn tijd bij Farce majeure tv-programma’s schrijven. Dat deed hij samen met Chiem van Houweninge. Werk van de twee is onder andere Oppassen!!! en Zeg ‘ns AAA. In 1980 werd Pola benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 1991 trekt Pola zich wegens gezondheidsredenen terug uit het tv-wereldje. In 1992 overlijdt hij op 78-jarige leeftijd.

Fred Benavente

Benavente bedacht televisieprogramma’s zoals Zeskamp en Spel zonder grenzen. Met oud-collega Ted de Braak regisseerde hij de Ted show en Speel’s met lichte muziek. Fred sprak ook tekenfilms in. In 2004 wordt ook Benavente benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Na een rustig pensioen overlijdt hij in 2005 op 79-jarige leeftijd in Frankrijk.

Jan Fillekers

Fillekers (78) was ruim 37 jaar werkzaam bij de NCRV. Hij presenteerde onder andere Showroom (met oud-collega Henk van der Horst) en Daar zeg je zo wat. Na zijn vertrek bij de NCRV in 2000 werkt hij verder als freelancer en geeft hij lezingen met Henk van der Horst. De twee presenteren in 2016 het eenmalige programma Farce majeure, 50 jaar actueel.

Kijk hier de uitzending ‘Farce majeure, 50 jaar actueel’ terug

Tekst: Floris Visman, beeld: Wikimedia