Leo Fijen: ‘Wens’

Leo Fijen is hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Er zijn mensen die met je meetrekken op je levenspad. Ze zijn er altijd, ook al heb je hen maar een paar keer ontmoet. Marcellin Theeuwes is zo’n reisgenoot in het leven.

Ik ontmoette deze geboren Brabander voor het eerst in 2004. Het was het laatste bezoek van mijn eerste kloosterserie. Midden in de zomer begroette ik hem bij de deur van La Grande Chartreuse, het moederklooster van de kartuizers in de bergen rond Grenoble. Het was meteen raak.

Hij frappeerde me door bijna al mijn woorden te relativeren. Dit was niet het strengste klooster ter wereld, ook al zijn kartuizers achttien uur per dag stil en leven ze als kluizenaars in de eenzaamheid van hun cel. Dit was niet het einde van de wereld, ook al lopen alle wegen dood naar het klooster. Niets was en is absoluut in het leven, zo leerde hij me. En toen wees hij naar het teken van de kartuizers: een wereldbol met in het midden een kruis. Als alles in het honderd loopt in het leven, is er altijd nog het kruis van Christus. Dat blijft staan.

Daar leefde hij van, daar ademt hij van. En dat maakt hem tot een vrij mens die plezier heeft in het bestaan. Als je doet wat je moet doen in het leven, als je bent op de plek waarvoor je geschapen bent, dan heb je niets meer te verliezen, zo weet ik sindsdien.

Vijftien jaar later ga ik terug. Marcellin Theeuwes woont en bidt nu in een kleiner klooster, niet ver van Marseille. Hij is ziek, ernstig ziek. Als hij de deur opendoet, leunt hij op twee krukken. Hij weet dat hij gaat sterven, zijn lichaam kan niet meer. Hij neemt me mee het klooster in en laat me zien waar hij gelukkig is. Want dat is hij: gebroken in gezondheid, gesloopt door de ziekte, maar ongebroken in zijn hart en dankbaar voor het leven als monnik. Dat wens ik iedereen toe in het nieuwe jaar: dat je dankbaar voor het leven mag blijven, ook als je lichaam het laat afweten. Dan ben je vruchtbaar, ook als het leven pijn doet.

Het verhaal van Marcellin Theeuwes is zondag 6 januari te zien in ‘De mooiste kloosters van Europa’, 22.40 uur op NPO 2.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 1. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.