Column Leo Fijen: Voorbij

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Vaak weet je niet waar je aan begint als je met iets nieuws start. Dat was ook zo met mij, in 2010. Toen hoorde ik steeds vaker mensen zeggen dat katholieken hun geloof niet onder woorden kunnen brengen. Daarom begon ik in overleg met de bisdommen en heel veel plaatselijke kerken aan de geloofsgesprekken op zondagochtend. Als een bescheiden poging om de sprakeloosheid te doorbreken.

Bescheiden, dat schreef ik niet zonder reden, want we maakten het goedkoopste tv-programma van Nederland. Er zat geen redactie op, bijna alles gebeurde in een altijd harmonieuze samenwerking met de twee vrouwen van de zondagochtend die echt alles regelen en niet genoeg geprezen kunnen worden: Astrid Schoordijk en Nicolette Blessing. Natuurlijk was er een cameraploeg die al gauw een cameraman werd die ook het geluid deed, heel vaak Ron van der Lugt en later vooral Tjeerd Broekhuizen.

Zo toerde ik door het land naar alle uithoeken van Nederland, op de meest gekke tijden en dagen. Maar we waren er elke zondag, meer dan veertien jaar lang, ruim zevenhonderd gesprekken. Ik kon in het begin niet weten dat de geloofsgesprekken heel lang een gemiddelde van 80.000 tot 100.000 kijkers gingen halen, de 30.000 uit Vlaanderen niet eens meegerekend. En ik wist aanvankelijk ook niet dat zo’n moment op de zondagochtend in een landelijke crisis een ankerpunt van troost en verbondenheid kan worden. In het diepst van de coronacrisis keek er een kwart miljoen mensen en werd het geloofsgesprek een houvast voor veel kijkers.

Ook voor mijzelf, want ik heb door al deze gesprekken geleerd om vrijer over mijn eigen geloof te spreken. Zeker met bisschoppen die ziek werden. Dat werden intense gesprekken over sterven en leven van genade. Die genade werd steeds belangrijker, om die te delen met allen die kijken. Niemand kan leven zonder de genade van de ander en van Christus en niemand kan geloven in zijn eentje. Daarom lieten we ook vaak het belang van de lokale kerk zien. Het was een voorrecht om dat allemaal te mogen doen.

Begin maart nemen nieuwe gezichten Het geloofsgesprek over. Ik stop ermee, in grote dankbaarheid. Nog vier geloofsgesprekken rond thema’s die me aan het hart gaan, dan is het voorbij. Als je begint weet je in ieder geval dat het eens voorbij is.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 5. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum