Column Leo Fijen: Sjors

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Als het lot je beproeft en als het leven je ineens links laat liggen. Als je het gevoel hebt dat je echt met lege handen staat en vanaf nul moet beginnen. Dat is de weg van Pasen naar Pinksteren. Dat is ook de weg die bijna ieder van ons moet gaan. Want geen mens wordt gespaard, iedereen staat wel eens met lege handen.

Dat flitst allemaal door me heen als ik dit voorjaar op een koude vrijdagochtend Sjors Fröhlich spreek voor het gemeentehuis van Vianen, onderdeel van Vijfheerenlanden. Daar is hij sinds twee jaar burgemeester. En dat doet hij met veel verve. Alleen al de manier waarop hij de lintjesregen in een speciaal radioprogramma communiceerde, vertelt zijn grote talent. Maar ook de manier waarop hij stem geeft aan de pijn van de Molukkers in zijn gemeente. Dan reist hij weer naar de radiostudio’s van Hilversum en doet zijn verhaal.

Ooit deed hij dat dagelijks en was hij de koning van de landelijke radio. Voor mij was zijn programma ‘Cappuccino’ een heerlijk begin van het weekend. Deze Sjors Fröhlich was een vakman. De studio was zijn huis, het programma was zijn lust en zijn leven, de Tour de France op de motor was zijn toetje. Alles wat hij deed veranderde in goud. Totdat hij stem verloor en niets meer kon doen met zijn talent. Totdat hij twee jaar thuis zat en met lege handen achterbleef.

Dat vertelt hij me allemaal op een vrijdagochtend, ik luister ademloos naar zijn stem die weer een beetje op niveau is gekomen door twee operaties. Die waren nodig om de spierziekte aan zijn stembanden te verhelpen. Ik hoor in hem het Pinksterverhaal want hij maakt duidelijk dat deze crisis hem ook veel heeft gebracht. In de twee jaar thuis heeft hij zijn kinderen beter leren kennen. En in een leven zonder baan leert hij dat lege handen ook weer gevuld kunnen worden.

En zo wordt hij directeur van een commercieel radiostation en solliciteert hij later naar zijn jongensdroom: burgemeester worden. Zonder crisis had hij nooit deze stap gemaakt, weet hij nu. Als een bemoediging voor ons allemaal: uit de leegte kan de grootste zegen geschonken worden. Dat is de weg van Pasen naar Pinksteren.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 21. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum