Column Leo Fijen: Pinksteren

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

In het vroege najaar van 2018 mocht ik alle vrijwilligers van de Urbanuskerk van Bovenkerk, Amstelveen, toespreken, over kansen om het verschil te maken als lokale geloofsgemeenschap. Het was een prachtige afsluiting van de restauratie van de kerk. En aan het einde van deze lezing herhaalde ik wat de sprekers voor me hadden gezegd: wat er ook gebeurt in je leven als parochie, hoe het ook verder zal gaan, je bent als vrijwilliger het geliefde kind van God, want Hij heeft beloofd er altijd te zijn. Sterker nog: Ik zal er zijn, dat is Zijn naam.

Dat waren mijn laatste woorden, ergens om 17.45 uur. Daarna verliet ik de kerk, samen met pastoor Eugène Jongerden. Nog geen uur later was alles anders, de net gerestaureerde kerk stond in brand, met alle dramatische gevolgen van dien. Ik wist die avond van niets want ik vierde ergens een familiefeest. Pas tegen de nacht was ik thuis, deed de televisie aan en schrok me te pletter. Op televisie domineerden de beelden van een totaal verwoeste kerk. De ravage was onbeschrijflijk. En overal zag ik pastoor Eugène Jongerden zijn verhaal doen: verslagen, verbijsterd en geschokt. Er was maar één teken van hoop. In alle puinhopen stond de Paaskaars nog overeind, als een teken van boven: Ik zal er ook nu zijn.

En het ongelooflijke gebeurde, de vrijwilligers lieten het er niet bij zitten, richtten in een tijdelijke ruimte een nieuwe kerk in en lieten daarmee zien dat ze in de diepste ellende mensen samen met die Paaskaars kunnen opstaan. Ze hielden de Geest van deze kerk levend, tegen alle moeilijkheden in. Ze geloofden in een nieuwe toekomst, in een nieuw leven door alle puinhopen heen, ze voerden acties en haalden geld op. Meer dan 1,3 miljoen euro.

En daarmee toonden ze aan dat God zijn mensen nooit in de steek laat. Want het is hun gelukt, precies vijf jaar later. De kerk is in volle glorie hersteld. Alsof er geen brand is geweest. Uit de dood van de verwoesting, zo is er nieuw leven voor de Urbanuskerk, zo is de de Geest van Pinksteren uitgestort in Amstelveen. En dat wordt ook uitgedrukt in grote letters op het altaar: Ik zal er zijn. Zo is God bij ons, altijd en overal. Zalig Pinksteren.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 21. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum