Column Leo Fijen: Maria

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Achter elke kapel voor Maria gaat een verhaal schuil, hoor ik Marc Moens zeggen bij zijn huis in Aardenburg, de oudste stad van Zeeland. Hij weet waar hij over praat, deze vijftiger die geboren en getogen is in dit mooie plaatsje. Hij organiseert al jaren een kapelletjestocht voor fietsers in Nederland en Vlaanderen. En nu legt hij de laatste hand aan een Mariakapel in zijn achtertuin.

Daar staat hij met zijn vrouw, die het metselwerk op zich heeft genomen. Ik wil natuurlijk weten wat het verhaal achter hun kapel is. De liefde, klinkt het uit de mond van zijn vrouw Dinique. De liefde die door alle pijn en tegenslagen overwint en die Maria ons heeft gegeven. Marc knikt instemmend en vertelt dat ze elkaar pas op latere leeftijd hebben ontmoet: het is liefde op het eerste, tweede en derde gezicht. Die liefde hadden ze samen hard nodig, vertellen ze allebei. Want Dinique werd tot drie keer toe beproefd door borstkanker en wist niet of ze het zou overleven.

Marc is koster en vrijwilliger bij de kerk Maria Hemelvaart in Aardenburg en kreeg op een zondagochtend zoveel pijn op zijn borst dat hij vier uur later in het Academisch Ziekenhuis van Gent met spoed geopereerd werd. Ze hebben allebei de dood in de ogen gekeken en hebben het gevoel dat ze ook in die dieptepunten gedragen werden door Maria. Daarvoor willen ze danken met deze kapel en daarmee willen ze ook zeggen: niets is vanzelfsprekend, elke dag is een geschenk, ieder uur is het leven de moeite waard. De onbevangenheid is voorgoed weg uit hun leven, dankbaarheid is daarvoor in de plaats gekomen.

Op de lange terugweg moet ik aan een ander verhaal denken, dat van bisschop Harrie Smeets van Roermond die weet dat hij ongeneeslijk ziek is en zich niet beklaagt. Nee, hij weet zich gedragen door beschermengelen en getroost door Maria. En hij richt zich op Christus die leven geeft in de beproeving. Daarom wil deze bisschop nog één keer naar Lourdes om te danken, ook nu hij weet dat de dood niet ver weg is.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 36. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum