Column Leo Fijen: Margot

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

De eerste kaars van de Advent is voor Margot. Ze stierf op 47-jarige leeftijd na een ziekte die haar als kind al had getroffen en daarna drie keer terugkwam in haar leven. Ik kende haar niet toen ze in 2018 haar opwachting maakte bij onze omroep als innovatiemanager. Dat woord past niet bij deze moedige vrouw die vooral liet zien hoe je in je grootste kwetsbaarheid de bezieling kunt vinden.

Ze keek haar ziekte kanker aan, maakte daar nooit een geheim van en kon misschien wel daardoor meer en beter dromen dan wie ook. Ze heeft me voor altijd geleerd dat de ziel eindeloos en grenzeloos kan vliegen als het lichaam hapert. Ze maakte de mooiste vluchten in de korte tijd dat ze voor onze omroep mocht werken. En ze gaf ons vooral mee dat we als omroep betekenis mogen geven aan het leven van mensen: zingeving in de brede zin van het woord om mensen te helen op de weg van hun bestaan. Ze bedacht een totaalconcept om Nederland te troosten, hoop te geven en te verbinden in liefde.

Daartoe moest er ook een fysieke plek komen om mensen samen te brengen. Die had ze gevonden in Maarssen, in de Emmaus Priorij, het vroegere klooster van de kanunnikessen van het Heilig Graf. We hebben daar ooit samen gelopen om in een video uit te leggen waarom deze heilige plek mensen uit het hele land kan helen. Ze begon in het bos rond het klooster en het kasteel om daar te vertellen dat we in de schepping onszelf leren kennen en geheeld worden door de zon, de wind en de regen.

Ze nam me mee naar de priorij en liet me in de refter zien dat je niet kunt eten en leven zonder ruimte te maken voor de ander. En ze stond stil in de kapel om het stil te maken in onze harten. Zo gaf ze haar droom gestalte in een plan dat nooit gerealiseerd is. Maar ze heeft mij voor eens en voor altijd meegegeven dat je een licht voor de ander kunt zijn als het donker is in je lijf. Laten we dat licht koesteren en de eerste kaars aansteken, voor Margot. Dank je wel en rust zacht.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 48. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum