Column Leo Fijen: Klooster

Leo Fijen is hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Hoe weet je of je de juiste keuze in het leven maakt? De vraag komt van een vrouw die deze week intreedt in het klooster. Ze werkte vijftien jaar met veel plezier in een supermarkt en wist dat dit niet haar eindstation was, ook omdat ze als vrijwilliger een sleutelrol speelt in de kerk van Bolsward. Daar loopt ze twee jaar geleden vol overtuiging mee in de processie rond het eeuwenoude mirakelbeeld van Maria van Sevenwouden.

Juist dan krijgt ze door een verslaggever de vraag voorgelegd: waarom ga je eigenlijk niet naar het klooster? Die vraag slaat in als de bliksem en laat haar niet meer los. Ze slaapt er zelfs slecht van. Want hoe weet je wat jouw weg is in het leven? Dat weet je als je wakker wordt geschud op een moment dat je er zelf niet mee bezig bent. En het is altijd de onverwachte ander die jou de vraag stelt.

Ik schrijf hier het verhaal op van Henny Brouwer, een vrouw van 33 jaar uit Bolsward. Ze belt me en vertelt hoe het verder is gegaan sinds die vraag. Ik hoef alleen maar te luisteren. Hoe ze aarzelend haar weg zoekt in verschillende kloosters en zich thuis voelt bij de clarissen in Megen. Dat is een jaar geleden. Henny Brouwer woont, bidt en leeft daar dan vier weken en weet het eigenlijk al zeker: dit wordt mijn nieuwe thuis.

Als ze wordt opgehaald door de parochiepriester van Bolsward, vraagt ze andermaal hoe je zeker kunt weten dat God deze weg wil. De priester stelt haar gerust: dat teken komt vanzelf. Korte tijd later fietst ze van haar werk naar huis en heeft ze het bevrijdende en overrompelende gevoel dat de zon haar in het licht zet. Dit is hét moment, ze weet het. Wat houdt haar nog tegen?

Ze zegt haar baan op, verkoopt haar huis en treedt in bij de clarissen als deze gids bij u op de mat valt. Een prachtig verhaal, want ze is wakker geschud door die ene vraag en in het licht gezet door de zon. Als dat gebeurt, weet je dat je goed zit en is God dichtbij.

Deze column van Leo Fijen staat in het KRO Magazine van week 41. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.