Column Leo Fijen: Clara

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Het is de feestdag van Clara, zij die licht geeft aan armen, zij die in eenvoud leeft met de schepping. Het gaat hier om de heilige Clara van Assisi, een sterke vrouw uit de dertiende eeuw die in het spoor van Franciscus voor een leven met Christus koos.

Ik sta voor haar beeld in de pittoreske kerk van Zorgvlied, een stip in het landschap van hei en bossen tussen Drenthe en Friesland. Er branden kaarsen in een heilige ruimte die open is voor iedereen. De vlaggen buiten heten de mensen welkom. De kerk ligt sinds kort op een pelgrimsroute, vernoemd naar de heilige Clara. Voor me staat een vrouw die dit allemaal in gang heeft gezet, Marie-Jolanda Bresser. Ze woont in de bossen van Zorgvlied, ze kerkt in deze Clara van Assisi-parochie en ze heeft een route uitgezet die loopt van Groningen naar Megen.

Daar, in de buurt van Oss, wonen en bidden de clarissen al 300 jaar. En om dat jubileum te vieren en om Clara onder de aandacht van deze tijd te brengen liep ze eerst zelf de weg van Groningen naar Megen, maakte daar een boekje bij en kreeg de zegen van de bisschop van Groningen-Leeuwarden en ’s-Hertogenbosch. Zo is er nu het Clarapad, met alle moderne middelen van app en website, maar vooral als een bedevaart om in de wandeling God te vinden. Precies zoals het leven van Marie-Jolanda Bresser is gegaan.

Vijftien jaar geleden verloor ze haar zoon Ronald bij een brommerongeluk. Alles in haar leven kwam met één klap tot stilstand, op God was ze vooral boos. Maar ze merkte dat ze met boosheid niet verder kwam en dat ze in die bitterheid geen recht deed aan het leven van haar zoon. Ze wilde betekenis geven aan haar zoon en aan haar eigen leven. Daarom koos ze in het spoor van Clara voor de armen en voor de schepping. Daar ging haar hart open voor God, meer dan ooit. Van dichtgeknepen handen opende ze haar vingers en kon ze weer bidden. Zo vond ze door de dood van haar zoon heen de bestemming van haar leven. En zo kwam dat Clarapad er, als een uitnodiging voor iedereen om dichter bij jezelf, de ander en God te komen.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 34/35. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum