Buen Camino bij de pelgrimsroute!

Een achter de schermen verhaal van ‘Kruispunt’ tijdens het maken van de aflevering over pelgrims die naar Santiago de Compostela lopen.

Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella

Buen Camino!’ Het is de rituele groet waarmee wandelaars elkaar begroeten op de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. Het zijn ook de woorden waarmee Wilfred Kemp menig interview afsluit. Ze zijn altijd met z’n vieren op pad: regisseur Inès ten Berge, cameraman Mark Glastra van Loon en geluidsman Arie van der Steen. Kemp werpt een blik op regisseur Inès: staat alles er goed op? Als hij de wandelaars heeft uitgezwaaid, spreekt hij op camera de vragen in die hij zojuist heeft gesteld.

Die gebruikt Inès later, om het programma in elkaar te zetten. Maar dat speelt zich af in de montagekamer in Hilversum, ver weg van de weidse landschappen waar het team in de stralende zon, maar ook tijdens storm en slagregens, jaar in jaar uit de mooiste verhalen optekent uit de monden van wandelaars. Mensen die ‘op de pauzeknop van het leven drukken’, zoals Wilfred het noemt.

‘Iedereen heeft een verhaal’, zegt Inès. ‘Het is alleen de vraag of ze het aan jou willen vertellen. Dat is een kwestie van goed kijken, goed luisteren. Kemp: ‘En soms heb je gewoon geluk.’

Ploeterende wandelaars

Marijn Voogt is een Nederlandse ICT man. Ze ontmoetten hem in 2011 op het plein voor de kathedraal van Santiago. Marijn vertelt dat hij zich afvroeg of hij niet iets heel anders moest gaan doen. Tijdens het lopen merkt hij dat hij geen antwoorden krijgt, maar wel zichzelf ontdekte.

Hij loopt door naar Finistère, dat letterlijk ‘het einde van de wereld’ betekent. Daar ontmoet hij, op de laatste dag van zijn reis, de liefde van zijn leven. Met de Italiaanse Jessica begint hij een herberg langs de Camino. Ze krijgen een dochter, Georgina. Hun herberg noemen ze: ‘El Beso’, de kus.

Zeg Spanje, en mensen denken aan mooi weer. Maar de Caminogangers en ook het team van Kruispunt weten wel beter. In Saint-Jean-Pied- de – Port bijvoorbeeld, een Frans plaatsje aan de voet van de Pyreneeën, kan een stralende zon ineens plaatsmaken voor gierende storm en stortregens. Cameraman Mark Glastra van Loon: ‘Normaal gesproken denk je: wegwezen! Maar wij willen dan juist draaien, de ploeterende wandelaars met wapperende regenkleding laten zien, de sfeer van de Camino overbrengen.’

Geluidsman Arie van der Steen: ‘Normaal gesproken gebruiken we de achterklep van de auto als beschutting, maar ik herinner me een interview waarbij het ineens keihard begon te regenen. Dan sta ik met kromme tenen te hopen dat Wilfred snel afrondt, want als mijn apparatuur nat wordt gaat-ie kapot. Gelukkig ging het nét goed en stond het verhaal er perfect op.’

Het echte werk

Een mooi shot van een ochtend op de Camino. Dat was Inès’ idee, toen ze het team om zes uur ’s ochtends, in the middle of nowhere de bosjes injoeg: een verdekte opstelling zodat wandelaars niet recht de camera inkijken, maar ter wijl ze langslopen van opzij gefilmd kunnen worden. Na lang wachten zien ze in de verte een man en een vrouw aankomen. Eindelijk!

Mark en Arie zetten hun apparatuur aan. Als het stel vlakbij is, horen ze de man zeggen: ‘Ik geloof dat ik moet poepen.’ Hij duikt de bosjes in, laat zijn broek zakken, kijkt omhoog … recht in de camera. Wilfred: ‘Ik heb nog nooit iemand zo snel zijn broek zien optrekken en wegrennen!’ Je hebt wandelaars en je hebt toeristen, dat weet het team al heel lang.

Inès: ‘Wandelaars herken je aan hun rugzak, toeristen lopen met een dagrugzak en een flesje water. Zij worden na twintig kilometer weer opgehaald en naar een hotel gebracht. Dat is natuurlijk niet het echte werk!’ Het team doet zijn best eruit te zien als wandelaars: met echte wandelschoenen en serieuze outdoorjassen.

Wilfred: ‘Alles om niet uit de toon te vallen!’ Voor de camera zullen ze ook dit jaar weer praten met mensen die de Camino lopen met een reden. Om iets te vieren of af te sluiten. Herstellende van een ziekte, na de dood van een geliefde, aan het begin van een nieuwe levensfase. Mark: ‘Iedereen is op zoek naar zingeving, dat vind ik troostrijk: we zijn allemaal onderweg. Ook al is het een cliché dat ik op de Camino al vaak heb gehoord, ik blijf het mooi vinden: het gaat niet om de bestemming maar om de reis.’

Kruispunt is zondag 22 mei te zien om 23.05 uur op NPO 2.