Pronkstukken uit 95 jaar KRO

95 jaar geleden werd de KRO opgericht. Een greep uit de programma’s die in het collectieve geheugen staan gegrift.

Alles begint met radio

In 1925 gaat de Katholieke Radio Omroep voor het eerst de ether in, met elke dinsdagavond een uitzending. Het idee dat elk programma een katholieke boodschap uit moet ademen, laat het bestuur vrij snel los. Zijdelings inspireren is voldoende. Zo kan het gebeuren dat er naast kerkdiensten en een inleiding in het kerklatijn een cursus droogzwemmen op het programma staat. De ‘R’ uit KRO is altijd belangrijk gebleven met onder meer het hoorspel Sprong in het heelal, groot amusement in Negen heit de klok en Moeders wil is wet ‘ter emancipatie en ondersteuning van huisvrouwen’, tot aan Evers staat op in het nieuwe millennium.

En toen was er beeld

De eerste die kijkers zien wanneer ze in 1951 de televisie aanzetten voor de allereerste KRO-televisieavond, is een dan nog volslagen onbekende Mies Bouwman. Na baantjes als kantoorjuffrouw en stewardess op een bus wordt ze omroepster via haar vader, die secretaris is bij de KRO. Hoewel alle kijkers hen zien, heeft geen van de omroepen in die tijd nog door hoe gezichtsbepalend omroepsters voor hun zender zijn. Daar eenmaal van doordrongen, verandert het onbeduidende baantje in een springplank voor een verdere televisiecarrière. Na Mies passeren nog vele talenten, waaronder Dieuwertje Blok, Tineke de Groot, Maartje van Weegen, Hans van Willigenburg en Anita Witzier.

Zaterdagavondvertier

Groot amusement is voor elke omroep een manier leden aan zich te binden en nieuwe te werven. Televisiekijken is een populaire vorm van zaterdagavondvermaak en elke omroep zet hierop in. Bij de KRO zien kijkers hoe Rudi Carell en later Ted de Braak kandidatenparen naar een prijzenregen begeleiden in de 1-2-3 show. Berend Boudewijn geeft kleurentelevisies weg in zijn veelbekeken Berend Boudewijn-kwis en Willem Ruis krijgt de bijnaam Kissmaster in zijn Willem Ruis show, omdat hij zijn kandidaten wel erg vaak een zoen geeft.

Het hele artikel leest u in KRO Magazine 17. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.