DigiGids: To kill a tiger en 20 days in Mariupol

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar een mooie on-demand-aanvulling en podcast bij. Dit is de oogst van week 14:

De realiteit van een oorlog

“Ik had deze film liever nooit gemaakt”, dat zei de Oekraïense regisseur en AP-journalist Mstyslav Chernov ongeveer maand geleden toen hij Oscar voor beste documentaire in ontvangst nam voor 20 days in Mariupol. “Ik zou dit beeldje liever wisselen voor een realiteit waarin Rusland ons land nooit is binnengevallen”, sprak hij. De documentaire geeft een ijzingwekkend verslag van de eerste 20 dagen van de oorlog in Oekraïne. Chernov filmt zijn ervaringen tussen de bombardementen in Marioepol. Dat levert schokkende en zeer indringend beelden op. De documentaire is al uitgezonden als 2doc en is terug te kijken op NPO Start.

Moedige strijd

Nadat de dertienjarige dochter van de Indiase boer Ranjit verkracht is door drie mannen, besluit hij haar te steunen en gerechtigheid te eisen. Dat klinkt als een logische beslissing, maar in het gebied waar Ranjit vandaan komt is het zeer ongebruikelijk. In de voor een Oscar genomineerde documentaire To kill a tiger is te zien dat de dorpelingen willen dat Ranjits dochter trouwt met een van haar verkrachters en dat de zaak binnen de gemeenschap wordt opgelost, zonder politie en een rechtszaak. Dat zou de enige manier zijn om de eer van zijn dochter en de gemeenschap te herstellen. Ondanks hevige tegenwerking, trekt Ranjit zijn aanklacht niet in. Nu te zien op Netflix.

Noorse serie over Midzomerdag

Een paar jaar terug maakte Per-Olav Sørensen de populaire, komische kerstserie Hjem til Jul. Nu komt hij met een nieuwe Noorse serie rondom een feest: Midtsommernatt. Op midzomerdag, de langste dag van het jaar, nodigt Carina haar familie uit om de feestdag te vieren. In eerste instantie lijkt het een mooie en vrolijke dag, maar daar komt verandering in als er lang bewaarde geheimen aan het licht komen. Zo grijpen Carina en haar man Johannes het feest aan om na dertig jaar huwelijk een grote onthulling te doen. De dramaserie vertelt een warm, emotioneel en grappig verhaal met veel momenten van herkenning. Vanaf 11 april op Netflix.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 14. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.