DigiGids: Take care of Maya en Niet klein te krijgen

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar een mooie on-demand-aanvulling en podcast bij. Dit is de oogst van week 27/28:

Niet klein te krijgen

In tv-programma Niet klein te krijgen volgt Paul de Leeuw kinderen met kanker en hun gezinnen. In de gelijknamige podcast gaat de aandacht niet uit naar de patiënten maar naar de behandelaars. In de zesdelige podcast spreekt programmamaker Stefan van der Hulst medewerkers van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Van der Hulst heeft persoonlijke ervaring met het onderwerp: zijn zoon heeft hersenkanker gehad, maar is gelukkig nu gezond. Door de zorgmedewerkers weer te ontmoeten wil Van der Hulst erachter komen hoe zij samenwerken om kinderen de beste zorg te geven.

Hartverscheurende documentaire

Wanneer de tienjarige Maya overal pijn krijgt, doen haar ouders er alles aan om haar te helpen. Ze gaan naar verschillende ziekenhuizen, maar een verklaring voor de klachten vinden ze niet. Dat is al naar genoeg, maar het is nog maar het begin van de nachtmerrie die het gezin Kowalski doormaakt in de documentaire Take care of Maya. Als Maya (foto) eindelijk de juiste hulp heeft ontvangen, sterkt ze weer aan. Alleen keert de pijn terug en ditmaal geloven de artsen niet dat Maya echt ziek is. Maya’s ouders worden beschuldigd van mishandeling en hun ouderlijk gezag wordt ontnomen. De hartverscheurende documentaire is nu te zien op Netflix.

Een ode aan juf Kiet

In hun nieuwste documentaire Reis door onze wereld, die deze week op NPO 2, geven documentairemakers Peter en Petra Lataster een inkijkje in hun eigen wereld in coronatijd. Normaal gesproken gebruikt het echtpaar hun observerende stijl om een blik in het leven van andere mensen te bieden. In hun veel geprezen documentaire De kinderen van juf Kiet volgen ze een jaar lang juf Kiet , die op strenge, maar invoelende manier lesgeeft aan kinderen die nog maar kort in Nederland zijn. Klik hier om deze aangrijpende en hartverwarmende ode aan de onderwijzeres te kijken

Dit en meer leest u in KRO Magazine 27/28. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.