DigiGids: ‘Ik ben er geen, ik ken er geen’ en Florence Griffith-Joyner

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 30/31:

Wandelen langs kloosters

Pelgrim voor één dag, dat worden de wandelmaatjes van Sander de Kramer in de podcastserie Sanders wandeling. De presentator gaat op stap met bekende en minder bekende Nederlanders als zangeressen Shirma Rouse en Lenny Kuhr, en broeder Thomas Quartier. De Kramers eerste gesprekspartner is Jasper van Deurzen, kenner van het religieus erfgoed in Noord-Brabant en coördinator van de 330 kilometer lange route langs vijftig Brabantse kloosters die de presentator voor de boeg heeft. Samen ontdekken ze de eeuwigheidswaarde van het erfgoed, de pracht van de natuur en de kracht van de stilte. Beluister het hier of via de app NPO Luister.

Ik ben er geen, ik ken er geen

“Het was altijd een beetje een ver-van-je-bedshow.” Een jeugdvriend van de – heteroseksuele – documentairemaker Marnix Haak is eerlijk over het onderwerp homoseksualiteit tijdens zijn jeugd in het christelijke Zeeland. Er werd niet over gesproken, zo vertelt hij in de 3Doc Ik ben er geen, ik ken er geen. Samen met zijn homoseksuele kameraad Frans bezoekt hij lhbt+’ers met een christelijke achter- grond. Zij vertellen over hoe zij tijdens hun jeugd zich voortdurend anders voordeden dan ze waren. Ook komt het gebrek aan homoseksuele rolmodellen binnen de kerk aan bod. Bekijk het hier terug. Zie ook pagina 96 in de papieren gids.

De koningin van de Spelen van ‘88

Ze was eigenzinnig, excentriek en vooral razendsnel, vertelt Tom Egbers over Florence Griffith-Joyner, de koningin van de Olympische Spelen van 1988 in Andere tijden sport. Met zorgvuldig gemanicuurde nagels en gehuld in prachtige pakjes stoof ze over de atletiekbanen. In Seoel verpletterde ze de concurrentie en won ze drie gouden plakken, daarna werd ze actrice en kledingontwerpster. Egbers portretteert de jonggestorven atletiek-legende en spreekt haar man, en Angela Groothuizen. De presentatrice – die de van Griffith gekregen kunstnagels nog altijd bewaart – reisde in 1994 voor een programma een week met Flo-Jo door Nederland. Bekijk de uitzending hier terug.

Nieuw op Netflix: The Last Mercenary

Oude vechtmachines roesten niet, zo laat Jean-Claude Van Damme zien in zijn nieuwe film The Last Mercenary. De Belgische actieheld op leeftijd laat in deze actiefilm de spierbundels ouderwets rollen in de rol van een (naamloze) oud-geheim agent. Die moet met spoed terug naar Frankrijk om zijn zoon uit de problemen te helpen. Door een blunder van een overijverige ambtenaar heeft die een beschuldiging van wapenhandel en drugssmokkel aan de broek. Aan Van Damme de taak om de zaak recht te zetten. Uiteraard gaat dat gepaard met het nodige wapengekletter en flink wat gierende auto-achtervolgingen. De (Franstalige) film is vanaf 30 juli te bekijken op Netflix.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 30/31. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.