DigiGids: De troubadour en Huss

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 20:

Máxima’s werk voor de VN

Deze week viert koningin Máxima haar vijftigste verjaardag. Simone de Vries maakte in 2019 een documentaire die niet inzoomt op de koninklijke kant van de vorstin, maar op haar werk voor de Verenigde Naties. Máxima, de pleitbezorger staat stil bij het tienjarig jubileum van Máxima als speciaal pleitbezorger voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. In die functie zet ze zich wereldwijd in om mensen met een laag inkomen toegang te geven tot financiële diensten, zoals het openen van een bankrekening of het afsluiten van een lening. De documentaire laat zien hoe Máxima zich vooral het lot van achtergestelde vrouwen aantrekt. Kijk hem hier terug.  Zie ook pagina 34 in de papieren gids.

Dochter Huss in de hoofdrol

In de boeken van de Zweedse misdaadauteur Helene Tursten speelt de kranige rechercheur Irene Huss de hoofdrol. Tien jaar na de verfilming voor tv komt er een vervolg met de dochter van Irene als hoofdpersonage. Katarina (Karin Franz Körlof) treedt in de voetsporen van haar moeder en begint aan haar eerste baan bij de politie in Göteborg, maar Irene (Kasja Ernst) is niet zo te spreken over de carrièrekeuze van haar dochter. Dat is niet het enige wat Katarina’s werk bemoeilijkt, want ze belandt in een moeras van corruptie en verraad. De complete serie Huss staat vanaf 21 mei op NPO Plus.

Terug naar ‘De troubadour’

Alle ogen van Europa (en Australië) zijn deze week gericht op Rotterdam, waar het Eurovisie Songfestival met een jaar vertraging van start gaat. 50 jaar troubadour draait de klok terug naar 1969, toen Lenny Kuhr voor Nederland met het lied ‘De troubadour’ deelnam aan het Songfestival in Madrid. De destijds negentienjarige zangeres eindigde bovenaan in het klassement. In de documentaire vertelt Kuhr hoe haar hele leven in het teken staat van dat ene lied. “Zij zingt altijd, bij wijze van spreken ook als ze niet zingt”, zegt Herman van Veen over zijn collega. Zie het hier terug. Zie ook pagina 6, 46 en 66 in de papieren gids.

Podcast met reis-inspiratie

Sinds vorig jaar heeft het programma 3 op reis van BNNVARA ook een podcast. In De koffer in met 3 op reis vertellen Chris Zegers en Nienke de la Rive Box samen met de andere presentatoren van het reisprogramma over de bijzonderste bestemmingen die ze hebben bezocht. De podcast geeft inspiratie voor de ultieme droomreis – zodra het weer kan, natuurlijk. Ook delen de presentatoren de leukste anekdotes die niet in de uitzending zijn beland, zoals onverwachte ontmoetingen met lichtgevende schorpioenen en wat er gebeurt als je autopech krijgt op Groenland. Luister het hier of via de app NPO Luister.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 20. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.