DigiGids: Bloedland en 30 jaar Oerol

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 24/25:

Strijd om landbouwgrond

Zondag 13 juni begint op NPO 2 de documentaire Bloedland, waarin Johan Eikelboom een reis maakt door Zuid-Afrika. In drie afleveringen toont de verslaggever hoe blanke en zwarte bewoners strijden om de landbouwgrond. Een vergelijkbare confrontatie speelde eerder deze eeuw in Zimbabwe, waar ongeveer vierduizend blanke boeren uiteindelijk het veld moesten ruimen. In de aflevering ‘Blanke boeren zonder erf’ blikt geschiedenismagazine Andere tijden samen met enkele Nederlandse boeren terug op die periode. Coen Schippers runde bijna vijftig jaar een boerderij in Zimbabwe, totdat hij door de milities van president Mugabe werd verjaagd en berooid terugkeerde naar Nederland.

Extra feestelijke Oerol

Als het coronavirus geen roet in het eten had gegooid, was dit de week van Oerol geweest. Het cultuurfestival op Terschelling had zijn veertigste editie feestelijk willen vieren, maar krijgt in plaats daarvan een digitale versie. Dat is natuurlijk beter dan niets, maar wie de echte Oerolsfeer wil proeven kan ook terugkijken naar 30 jaar Oerol. Voor deze documentaire werd Joop Mulder, de begin dit jaar overleden oprichter van het Oerol Festival, een jaar lang gevolgd. Hij vertelt over het begin van Oerol en blikt terug met cabaretière Brigitte Kaandorp, theatermaker Sanne Vogel en acteur Peter Tuinman.

Dramafilm voor Vaderdag

Na zijn rol in The Upside, de Amerikaanse remake van Intouchables, lijkt komiek Kevin Hart helemaal voor de dramatische rollen te gaan. In de snotterfilm Fatherhood speelt hij de kersverse vader Matt, die er na de plotselinge dood van zijn vrouw volledig alleen voor staat. Met vallen en opstaan stort hij zich op de grootste uitdaging van zijn leven: de zorg voor zijn dochtertje Maddy (Melody Hurt). De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Matthew Logelin, die er het boek Two kisses for Maddy over schreef. Fatherhood komt net op tijd voor Vaderdag en is vanaf 18 juni te zien op Netflix.

Podcast: Kassiewijle

Praten over de dood is taboe, en de meeste mensen denken er liever zo min mogelijk aan. Zo niet Babs Bakels. Deze kunstenaar was al op jonge leeftijd gefascineerd door de dood, werkte in een uitvaartcentrum en was curator van uitvaartmuseum Tot Zover. Samen met presentator en documentairemaker Laura Stek maakt ze de podcast Kassiewijle, over onze omgang met de dood. In zes afleveringen doen Bakels en Stek onder meer verslag van een balseming en een bezoek aan de snijzaal, en spreken ze experts en kunstenaars die bezig zijn met de dood. Luister via NPOradio1.nl/podcasts/kassiewijle of de bekende podcastplatforms.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 24/25. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.