Merel Westrik: “Ik zit altijd vol plannen”

Sinds drie jaar is Merel Westrik een van de gezichten van het RTL Nieuws. Als de presentatrice niet aan het werk is, ligt ze het liefst op haar buik in het gras om vogels te spotten. “Dat is een heel lekkere balans.”

Merel Westrik presenteert sinds drie jaar het RTL Nieuws in de avond. Week op, week af. In de zes dagen dat ze werkt is ze gemiddeld tien uur per dag op de redactie. In de dagen die ze vervolgens vrij is, is er tijd om haar moeder, zussen en vrienden te zien en ’s avond met haar vriend te eten. Want als ze moet werken komt het daar niet van. Familie en vrienden zijn belangrijk voor haar. Net als struinen door de natuur en natuurlijk het nieuws, dat ze eerst samen met Rick Nieman presenteerde en sinds twee jaar met Antoin Peeters.

Hoe is de samenwerking met Antoin?

“Heel goed, we hebben net ons tweejarig jubileum gevierd! Ik begon drie jaar geleden als groentje naast Rick Nieman, die er al bijna twintig jaar werkte. Hij was ontzettend ervaren. In het begin was dat redelijk imponerend, al ging dat er snel af. Het was heel prettig werken met Rick, maar met Antoin voelt het iets gelijkwaardiger. Inmiddels zijn wij goed op elkaar ingespeeld. We kunnen ontzettend lachen, maar ook heel serieus aan het werk zijn. We schrijven zelf onze presentatieteksten en leveren dan commentaar op elkaar. Dat is niet altijd leuk. Als ik op een tekst heb zitten zwoegen die Antoin nog steeds te ingewikkeld vindt, roep ik weleens ‘Doe het lekker zelf!’ Het is nooit fijn als iemand in je ­teksten zit, maar we hebben alle vertrouwen in elkaar. We kunnen dan ook nog toegeven dat het beter is geworden.”

Waarom past dit werk zo goed bij je?

“Voor mij is het nieuws als water uit de kraan; iets onmisbaars in de wereld. Een fundament waarop je je mening kunt baseren. Ik vind het fijn om te werken aan een goede samenvatting van de dag, met verhalen die mensen raken, in hart en hoofd en die je aan het denken zetten.”

Wat raakt jou?

“Heel veel verschillende dingen. Europa heeft net een aantal aanslagen achter de rug, wat ik elke keer weer afschuwelijk vind. Daarnaast is het troostvol om te zien hoe er uit veel ellende vaak iets moois en hoopvols komt. Mensen die hun huis openstellen voor slachtoffers, die hun eten delen, wildvreemden die elkaar opvangen, bij elkaar komen en elkaar troosten. Dat raakt me ook altijd weer. Die kracht vind ik mooi.”

Heeft een gebeurtenis jou wel eens tot actie ­aangezet?

“Ik zit altijd vol plannen, maar het blijft bij geven aan goede doelen. Het komt er niet van, omdat ik vind dat als je ergens aan begint, je het ook moet volhouden, loyaal moet zijn en een langetermijnverbintenis moet aangaan. Iets halfbakken doen, is niet mijn ding. ­Omdat ik naast mijn baan ook echt tijd wil maken voor de mensen die mij lief zijn en filmprojecten doe in de natuur, heb ik er geen tijd voor. Maar er komt een dag dat iets me zó raakt, dat ik mij ervoor ga ­inzetten. Tot die tijd is het best moeilijk om een verschil te maken, vrees ik.”

Het hele artikel leest u in KRO Magazine 46. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

RTL Nieuws is dagelijks om 19.30 uur te zien op RTL 4.

Tekst: Deborah Ligtenberg