Joost Vullings: ‘Er is in vijf jaar veel tumult geweest’

Deze derde dinsdag van september wordt een unieke Prinsjesdag. Het kabinet is demissionair én de verkiezingsstrijd is begonnen. Dat maakt de komende periode extra interessant voor Joost Vullings, politiek commentator bij EenVandaag.

Je stapte vijf jaar geleden van de NOS over naar EenVandaag bij Avrotros. Hoe bevalt dat?

“Het is waanzinnig wat er in die vijf jaar allemaal in de Nederlandse politiek is gebeurd. Er is zoveel tumult geweest. De opkomst van BBB, de boerenprotesten en natuurlijk corona. Ik maak voor EenVandaag wel eens live-uitzendingen vanaf het Plein in Den Haag. In coronatijd liepen daar de hele dag activisten en andere mensen met veel frustratie rond die zich ook op de media afreageerden. Het kwam voor dat ik live ging en mensen met opzet vlak langs mij fietsten om me te intimideren. ‘Ga je weer liegen?!’ riepen ze dan. Dat was heel onaangenaam. We hebben zelfs een minibestorming van het parlement meegemaakt. Het waren heel weinig mensen, maar toch gingen voor de veiligheid even alle ingangen dicht.”

Vond je dat persoonlijk ook lastig?

“Ik heb me persoonlijk nooit erg bedreigd gevoeld, maar op Twitter heeft iemand bijvoorbeeld eens gezegd: ‘Als wij aan de macht komen, weten we jullie te vinden.’ Er zijn soms nog steeds rare, complotachtige denkers die via sociale media gekke berichten naar me sturen. Daarvan denk ik al gauw: het zal allemaal wel. Misschien ben ik ook wel gewend geraakt aan de verruwing van de laatste jaren.”

Over sociale media gesproken: je meldde daar dat je sinds kort ambassadeur bent van Stelvio for Life. Wat is dat?

“Een jaarlijks evenement om geld op te halen voor individuele kankerbehandeling. Deelnemers fietsen, wandelen of rennen daarvoor naar de top van de Italiaanse berg Stelvio. Het lijkt op Alpe d’HuZes, maar dan kleinschaliger en in Italië.”

Hoe kwam je daarbij terecht?

“Ik raakte ooit na afloop van een Op1-uitzending in gesprek met oncoloog Emile Voest, die al jaren verbonden is aan dit evenement. Hij leidt het onderzoek voor een persoonlijke kankerbehandeling. Ik vertelde daarover aan mijn schoonzus, die toen borstkanker had. Helaas is zij vorig jaar juni overleden. Ze had al aangegeven dat ze Stelvio for Live belangrijk vond en dat ze het leuk zou vinden als mijn broer en ik daaraan mee zouden doen. Daarom zijn we vorig jaar september met een groep naar de top van de Stelvio gefietst.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 37. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx