Floris Kortie: ‘Ik houd van groots en meeslepend’

Floris Kortie is het nieuwste jurylid in 'Aria'. Hij hoopt zijn liefde voor opera over te brengen op kijkers. ‘Hoe meer je van opera weet, hoe meer je wil. Het werkt verslavend.’

Je bent voor het eerst te zien als jurylid in ‘Aria’. Was je direct enthousiast?

“Ik ben onder de indruk van hoe het programma eruitziet. Vaak is een televisieregistratie van opera of theater heel eendimensionaal. Aria is erg mooi geregisseerd, waardoor je als kijker in het optreden wordt gezogen. Ik heb wel even getwijfeld, want als jurylid is het ook mijn taak om kritische noten te kraken. Ik ben een pleaser, dus ik moest even nadenken of dit mij past. Gelukkig is de toon van het programma heel opbouwend, er wordt niemand neergesabeld. Daarbij, er zitten twee autoriteiten naast mij: Rosemary Joshua en Tania Kross, zij kijken vooral naar de technische kant van het vak. Mijn taak is om vooral op de beleving en de overtuiging te letten. Word ik geraakt? Komt het binnen? Deze rol past mij wel.”

Ben je een echte operaliefhebber?

“Absoluut, en in toenemende mate. Ik heb altijd van muziek en theater gehouden. Ik houd van grote decors, ook de techniek erachter vind ik machtig mooi. Mijn liefde voor opera is alleen maar gegroeid. Gelukkig vindt mijn vrouw het ook te gek. Het is voor ons echt een hoogtepunt, we genieten intens van die avonden. Hoe meer je ervan weet, hoe meer je wil. Het werkt echt verslavend. Het is de combinatie van muziek, met een groot koor, een rij solisten, kostuums, choreografie en regie. Zo’n mooie totaalervaring.”

Je bent jaren te zien geweest naast Paul Witteman in ‘Podium Witteman’. Nu presenteer je samen met Dieuwertje Blok ‘Podium klassiek’. Hebben jullie een goede klik?

“We werken pas net samen, maar we zijn al wel samen de kroeg in geweest, ook met huispianist Mike Boddé erbij. We hadden veel lol, dus ik heb er alle vertrouwen in. Dieuwertje is in het echt net zo sympathiek als op televisie. Ik merk ook echt dat alle generaties een warm gevoel bij haar hebben, van kinderen tot ouderen. Ook mijn vrienden zeiden: ‘Wauw, ga je presenteren met Dieuwertje Blok?’ Zij zijn ook helemaal verliefd op haar.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 40. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Lieneke van der Fluit