Column Leo Fijen: Van hart tot hart

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

In de vroege ochtend van een regenachtige woensdag staat de deur al open bij de Franciscanessen van Mariadal in Roosendaal. Zuster Margriet van der Vliet had het aangekondigd, de gastvrijheid is inderdaad groot, met koffie en ontbijtkoek in een nog verlaten klooster. Maar meer dan dat word ik geraakt door de gastvrijheid van het hart.

Zuster Margriet is overste bij een congregatie die in onderwijs en opvoeding haar grote opdracht heeft volbracht, maar die met de krimp van de vergrijzing een nieuwe uitdaging heeft: hoe geef je betekenis aan je leven als je geen maatschappelijk aanzien meer hebt en geen honderden kinderen meer een toekomst geeft? Het is de vraag van veel ouderen die de balans van hun leven opmaken. Waar heb ik het verschil gemaakt en wat heb ik bijgedragen aan de toekomst? Of anders geformuleerd: wat is mijn bezit, hoe belangrijk zijn mijn taken geweest en waar praten mensen nog over mij vanwege mijn prestaties?

Maar deze vragen vervliegen met de wind als het einde nadert. Dan telt nog maar die ene vraag: wie ben ik? Ik luister met aandacht naar zuster Margriet, een vitale zeventigplusser. Ze vertelt het verhaal van zusters die met al hun beperkingen toch het leven in een religieuze gemeenschap delen. Zuster Margriet wil er voor hen zijn, zegt zij, want in het geven begint het ontvangen. Ze heeft dit nog niet verteld of er meldt zich een zuster met een rollator in de gang van het klooster. De oude zuster is de weg een beetje kwijt, heeft geen idee van tijd en weet niet meer waar haar overleden zus is. Zuster Margriet antwoordt dat haar zus niet meer in Roosendaal woont maar in de hemel bij God is. De oude zuster is gerustgesteld en keert om.

Als ergens duidelijk wordt wat ouder worden in een religieuze gemeenschap betekent, dan is het hier in Roosendaal. Een oude zuster toont haar gebrokenheid, zuster Margriet neemt de tijd en kan dichtbij komen. Ook in de herfst van een mensenleven ontmoeten twee harten elkaar. En juist dan is God nabij.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 30/31. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum