‘Schuldig’: 5 feitjes over schulden in Nederland

In de nieuwe documentaireserie 'Schuldig' van Human staat de Amsterdamse Vogelbuurt centraal. Niet alleen wanbetalers komen aan bod, maar ook hulpverleners, wethouders en meer. Vijf feitjes over armoede en schulden in Nederland.

In de zesdelige serie Schuldig maken we kennis met bewoners Ditte, Carmelita, Dennis, Ron en Ramona. Daarnaast worden ook Ed, Will en Paul gevolgd. Zij gaan op hun eigen manier de strijd aan met het systeem. Een systeem dat niet perfect is, want er zijn ook in Nederland veel mensen met schulden. Dit zijn vijf feitjes over schulden (en armoede).

Problematische schulden

1,2 miljoen huishoudens hebben risicovolle of problematische schulden en ontvangen daar geen formele schuldhulpverlening voor. Dat komt neer op een op de vijf Nederlandse huishoudens. Dat staat in het rapport Huishoudens in de rode cijfers 2015.

Incassobureau

CBS-cijfers tonen aan dat er ruim zeshonderd incasso- en incassoadviesbureaus zijn. Deze bedrijven vorderen jaarlijks meer dan 10 miljard euro. Van deze bureaus zijn er maar dertig aangesloten bij een branchevereniging.

Werkloosheidsuitkering

Er is ook goed nieuws; het aantal werkloosheidsuitkeringen is in 2015 met acht procent gedaald, dat meldt het CBS. En dat terwijl er in 2014 nog een recordaantal mensen met een werkloosheidsuitkering waren.

Beslagvrije voet

Mensen met schulden hoeven niet hun hele inkomen af te staan aan schuldeisers. Ze hebben namelijk recht op een minimuminkomen. Dat komt neer op 95 procent van de bijstandsnorm. Deze beslagvrije voet wordt echter niet altijd gehandhaafd in de praktijk. Een nieuw wetsvoorstel moet daar een einde aan maken.

Zorgpremie

Maar liefst 298.000 mensen hebben minimaal een achterstand van een half jaar op de betaling van de zorgpremie. Dat blijkt uit cijfers van het CBS (2015). Dat komt neer op een op de 45 volwassenen.

SCHULDIG, VANAF MAANDAG 14 NOVEMBER 2016, 22.15 NPO 1, HUMAN

Tekst: Floris Visman, beeld: Jeanius Photography