Allerheiligen: hoe wordt iemand heilig verklaard?

Dinsdag 1 november is het Allerheiligen, de dag waarop alle heiligen van de Rooms-Katholieke Kerk worden vereerd en herdacht. Uiteraard wordt aan dit hoogfeest aandacht besteed in een extra uitzending van de Eucharistieviering op NPO 2, vanuit de Sint-Maternusbasiliek in Walcourt, België. Maar hoe wordt iemand nu eigenlijk een heilige?

Uiteindelijk is het de paus die een overledene heilig verklaart. Voor dit kan plaatsvinden, moeten er eerst vier stappen worden doorlopen. Aan elk stadium van onderzoek beantwoordt een ‘rang’ van kerkelijke erkenning. Sinds het jaar 1993 zijn dit de stadia die moeten worden doorlopen:

Dienaar Gods

Wordt iemand na zijn dood nog lange tijd vereerd, dan kan hij door de plaatselijke bisschop op een lijst geplaatst worden. Dat betekent dat hij Dienaar Gods is; de eerste stap richting heilige.

Eerbiedwaardige

Als iemand stap één heeft doorstaan, wordt er een bericht naar de Heilige Stoel in Rome gestuurd. Dat is het centrale bestuursorgaan van de Katholieke Kerk. Daar wordt naar de kwaliteit van het bisschoppelijk onderzoek gekeken en als Rome overtuigd is dan is iemand een Eerbiedwaardige.

Zalig

Iemand kan sowieso geen heilige zijn wanneer er geen wonderen hebben plaatsgevonden. Mocht er sprake zijn van één of meerdere wonderen en de Paus is overtuigd, dan geeft hij goedkeuring en is de overledene Zalig.

Heilig

Van Zalig naar Heilig is een kleine stap. De Paus hoeft nu alleen nog maar de verering voor de hele Wereldkerk goed te keuren en aan te bevelen.

Voor wie steek jij een kaarsje op?

De dag na Allerheiligen volgt Allerzielen. Ook dit jaar worden overledenen herdacht in het KRO-NCRV-programma Voor wie steek jij een kaarsje op? Anita Witzier presenteert en BN’ers laten overledenen voortleven in verhalen en muziek. Kijk 2 november op NPO 2 om 20.25 naar Voor wie steek jij een kaarsje op?

EUCHARISTIEVIERING ALLERHEILIGEN, DINSDAG 1 NOVEMBER 2016, 11.00 NPO2, KRO-NCRV

Tekst: Floris Visman, beeld: KRO-NCRV